25
Следвайте ни

Под 30 % от сметта в Любимец и Симеоновград се обработва 

viber icon

Две общини в  хасковска област са сред 44-те  в страната, в които делът на обработения отпадък е твърде нисък. В Любимец и Симеоновград едва около 29.5 на сто от битовата смет се обработва и предава за рециклиране, показва изследване на ИПИ. Двете общини са сравнително далече от двете регионални депа за битова смет, които се намират в Харманли и Хасково. Ивайловград е единствената община от областта, която извозва боклукът си до депото в Кърджалийска област.

В останалите общини 100% от сметта се обработва. В отделните общини в областта на човек от населението се образуват между 193 и 479 кг  отпадъци годишно. Най- високото количество е в Ивайловград – 479 кг. Това вероятно се дължи на туризма, тъй като според изследването в национален мащаб най- много смет се образува в населени места с много туристи.  Следват Хасково с  343 и  Димитровград с 338 кг. Повече са отделяните отпадъци в градове, където покупателната способност е по- висока.  Най- малко са отделяните боклуци в Любимец и Маджарово, съответно 173 и 193 кг на човек.  Вероятната причина в малолюдната община Маджарово да се образуват повече отпадъци отколкото в Любимец, също е туризмът. Изследването вижте тук.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?