Следвайте ни

Почиваме от петък до март, няма къде да харчим коледните бонуси

viber icon

Българинът е оцелял, защото се  смял, въпреки трагедиите, бедността и неуправията, които го съпътстват през вековете. Така и сега в разгара на втората ковид вълна, той продължава да се смее, въпреки трудните дни, които предстоят.  

Гениите на хумора избухнаха във Фейсбук, а стотици споделят постовете им, за да се забавляват. Ако се  чудите дали ще имате коледен бонус, недейте, и без друго нищо няма да работи, за да го похарчите, гласи един. Вероятно малко ще са фирмите , които ще зарадват  служителите си за Коледа. Разбира се, това се важи за държавната администрация, на която дори вирусът не може да спре бонусите. Нищо, че парите идват от онези, които ще останат без тях, а може би  без работа. Но като недоволстваме само в мрежата, ще е така, за тях ще има за нас – не. Поклон пред патриотизма на митничарите. Всички протестират за по- високи заплати, а те единствени не, пък са на първа линия, завалиите. 

Добро утро, хайде ставайте вече, тия вируси кой ще ги пренася, гласи друг весел пост. Локдаунът, който започна в петък вечер, поне не е пълен и можем да си ходим където си искаме, без кръчмите, при това без маски за разлика от пролетта. Хайде обаче да не помагаме на вируса да ни избие, а да се пазим, себе си и останалите, за да може той да си отиде по- бързо и да си заживеем по старому. Скоро той ще има рожден ден, да му пожелаем на добър час, че вече цяла година ни обърква живота. 

А той живот ли е да го живееш? Преди не  ни  пускаха в дискотеките, защото нямаме 18, а сега в Кауфланд, защото сме под  65. Важното е обаче, че  работят кварталните магазинчета. Пазарувайте от тях, за да им помогнем в кризата. Поръчвайте храна от любимия си ресторант ако работи за вкъщи, за да го има и след ковида. 

И не се презапасявайте, нито тоалетната хартия ще свърши, нито  фасулът. Ще има и за следващата вълна. 

Не им е смешно на родителите на ученици, които от понеделник учат онлайн. Късане на нерви е, но МОН упорито отказва на обяви годината за нулева или поне да пусне във ваканция ученици и учители сега, за да ги върне в училище през лятото. За това тормозът остава, както и притесненията какво ще научат децата. Ми, вероятно малко повече от нищото. Затова е клетвата: Тоя дето го измисли дистанционното обучение, дано има 10 деца, слаб интернет, 1 телефон.

Като говорим за децата, на тях им забраниха дори  тренировките на открито, което е малко странно, като се има предвид, че няма по- добро нещо от движението и чистия въздух. Даже вчера от СЗО официално обявиха, че в пандемията е важна физическата активност. Те и в МОН уж бяха много загрижени, че  пред компютрите децата се обездвижвали и психясвали, та чак сега разрешиха онлайн ученето, пък забраниха тренировките. 

Обаче нищо не пречи ние като родители да компенсираме. Бегом към парковете, те са разрешени още. Да бягаме навън, особено тези, които са хоум офис, че освен по- бедни и изнервени покрай децата, ще станем и дебели. А лятото все пак ще дойде, може и на море да отидем. Мечтииии.

 

Знаете ли как ще почиват голяма част от работещите по празниците? Ами от петък до март. Това не е смешно, а страшно. Страхът обаче не съществува никъде в по-големи количества отколкото в нашия ум, беше казал един умен човек, когото често цитират мислителите във Фейсбук. Затова страхувайте се с мярка, колкото да се опазите от вируса. И се усмихвайте, защото и това ще мине.  

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?