Следвайте ни

Почит! Певци положиха цветя пред обновения гроб на Ари

viber icon

Заупокойна молитва на обновения гроб на Аспарух Лешников отслужи отец Петър от църквата в квартал Подуяне - София. Цветя върху обновения гроб положи тенорът  Живко Желев, пристигнал от Германия за концерт в музея „Борис Христов“ в столицата. 

Занемареният гроб на легендарния тенор Аспарух в Малашевци бе благоустроен със средства на обредния дом в Хасково.  На мястото на старата неугледна плоча се появи нов паметник от светъл камък. Инициативата бе на баритона Георги Петков, чиято майка, Анна Петкова е обожавала  песните на Лешников. В дома на Петкови непрекъснато въртели  грамофонна плоча на артиста. „Оказа се, че родната ми баба почива в съседство с Аспарух Лешников  - Ари – певецът, с чиито изпълнения бях израснал. Отидох да се поклоня на гроба на баба и останах потресен от занемарения гроб на Ари. Само по снимката си личеше кой почива тук.  Направих справка в гробищната управа и разбрах, че задължителните такси не са платени, че са се натрупали лихви. Гробът бе застрашен от заличаване. Покрих от джоба си задълженията.  След няколко публикации в пресата, областният управител на област Хасково д-р Стефка Здравкова и кметът на община Хасково Станислав Дечев се намесиха много адекватно. Бяха отпуснати средства за обновяване на гроба“, каза Георги Петков от Виена.

„Съвременните поппевци веднъж годишно трябва да идват на тоя гроб с цветя.  Аспарух Лешников нека им бъде пример! Интересът към изпълненията му непрекъснато расте на Запад“, каза Живко Желев.

Пред паметника свещ запали и Ива Борованска – вдовица на известния бас Георги Боровански.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?