Следвайте ни

Почина доайенът на журналистиката в Хасковска област

viber icon

На 92-годишна възраст ​в небесната редакция отиде колегата Димитър Беремски от Димитровград - доайенът на журналистика в региона. Поклонението ще е на 22 май - събота, от 11 часа в новия гробищен парк на Димитровград.

Димитър Беремски е носител на наградата "Златно перо” на Съюза на българските журналисти, в който членува до смъртта си. През годините е бил член на Управителния съвет на СБЖ и над 15 години председател на Дружеството на журналистите към СБЖ в Димитровград. Носител е на специалната награда за принос в културата на Община Димитровград. През 2018 г. бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Димитровград” за приноса си към обществено-политическия и културен живот на Димитровград, чрез стотиците си репортажи, интервюта, публицистични коментари, рецензии и анализи.  

Димитър Беремски е роден на 8 ноември 1928 г. в град Кнежа. Завършва специалностжурналистика в Софийски университет "Св. Климент Охридски”. Той е в първия випуск (1952-1953 г.), с който се поставя началото на висшето академично образование по журналистика в България.

През 1957 г. пристига в Димитровград като кореспондент на вестник "Работническо дело" и паралелно сътрудничи на радио "София". Впоследствие работи като журналист във вестник "Димитровградска правда”, а през годините сътрудничи на вестниците "Стършел” и "Меридиан мач”, общинско радио "Димитровград", още в редица други регионални и национални издания. Пенсионира се като зам.-главен редактор на вестник "Димитровградска правда".

През 2003 г. излиза първата му книга "Между мечтата, наивността и вярата: Димитровград през погледа на писатели, художници, академици, артисти и един строител". В нея той публикува свои интервюта с 26 известни български личности, сред които са Елисавета Багряна, Иван Радоев, Георги Калоянчев, Камен Калчев, Георги Анастасов, Стефан Цанев, Иван Русев и други.

През 2020 г. с финансовата подкрепа на община Димитровград той издава втора книга "Акценти на прехода: Димитровград  1996-1997 г." с коментари по актуални за времето теми и интервюта. 

Критичният поглед и непримирим дух на Димитър Беремски се открояват в неговите статии и репортажи, и го съпътстват през целия му професионален път. Ще го помним като ревностен защитник на българската журналистика и радетел за свободното слово.

Светла му памет!

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?