Следвайте ни

Почетоха избитите в клане тракийци на Илиева нива

viber icon

Със заупокойна молитва бяха почетени днес на Илиева нива масово избитите преди 107 г. тракийски бежанци в района на Ивайловград.

“Илиева нива вика с кръвта на избитите над 200 деца, с писъка на майките и за това винаги ще бъде толкова силно присъствието ни на това място, дълбок поклон”, каза в словото си кметът Диана Овчарова.

От името на Областния управител  на Хасково д-р Стефка Здравкова паметни слова прочете заместникът й Митко Петров. "След такива исторически трагедии, свързани с предците ни, и в чисто човешки план, е нужно да сме научили урока си по човечност и да се стараем никога повече да не допускаме подобни събития да почернят съдбата ни. Да помним историята си, да пазим паметта на убитите и да живеем така, че да съхраним мира. Поклон пред жертвите и вечна им памет!". Това подчертава д-р Здравкова. 

“Справедлив девиз в нашата история ще бъде: Никой не е забравен, нищо не е забравено”, каза и председателят на ​Тракийските дружества  в България Красимир Премянов пред насъбралите се тракийци.​

Присъстващите поднесоха венци и цветя.

Илиева нива е местност край село Глумово, община Ивайловград. Там  през 1913 г. редовната османска войска избива над 200 пеленачета, скрити на южния бряг на река Арда.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Василев

Василев

07.06.2020 | 09:05

Къде сте тракийци? Вашите близкия били клани,насилвани и техните писъци Ви викат не само за един поклон,но и да чуете този плач и да не забравяте миналото си.10-15 души,от които една част официални лица.Това може да се оприличи с една дума СРАМ.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете у дома?