Следвайте ни

Почетният гражданин Капитан Петко със специален кът в Хасково

viber icon

Специален кът в памет на Капитан Петко Войвода има в сградата на община Хасково. Славният тракийски войвода е наречен още приживе Спасителят на Хасково, защото когато през 1879 г., башибозуците се готвят да нахлуят тук, кметовете на града и околните селища молят Капитан Петко да защити Хасково. Войводата откликва на този вик за помощ и спасява града от опустошение, а хиляди хасковци - от сигурна смърт. Заради всеотдайната му служба на България и за заслугите му за спасението на Хасково, през лятото на тази година наследници на тракийските бежанци от Независимото тракийско дружество „Доган Хисар“ инициираха подписка за удостояване на Капитан Петко Войвода с най-високото звание - Почетен гражданин на Хасково. Само за няколко дни над 2 500 човека подкрепиха идеята.

Така се стигна до предложението на кмета на община Хасково Станислав Дечев и решението на Общински съвет Хасково Петко Киряков да бъде удостоен посмъртно със званието. Общинските съветници предложиха в сградата на община Хасково да бъде отредено специално място за Капитан Петко Войвода.

От днес във фоайето, където са представени почетните граждани на Хасково, Петко Киряков има обособен кът. Там е записана една от най-знаменателните фрази на Капитан Петко Войвода: 
„На мен не ми трябва царство, още везирство. На мен ми стига царството, дето ме тачи народът, гладни и сиромаси, вдовици и дребни дечица“

В навечерието на годишнината от рождението на Капитан Петко беше облагородено и пространството около паметника на Войводата на ул. „Сан Стефано“. Направен е подход към паметника, подновена е и информацията за първия и най-внушителен паметник на Капитан Петко Войвода в България, открит на 18 декември 1955г.  

Коментари (1)

Петрония

Петрония

04.12.2020 | 18:04

Поздравления за организацията и упоритостта в устояване на каузата за Почетното гражданство на Кап.Петко! В една от сесиите общинските съветници на Хасково дадоха отрицателен вот. Ама явно са узряли! Още един път с възторг към Сдружение "Доган Хисар" - Като роднина на Кап.Петко и произход от родното му село Доган Хисар - аплодисменти за работата ви, млади и ентусиазирани хора!.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Тръгвате ли по заведения, ако отворят?