25

Почетен селянин на Хухла събира средства за сборник на Ивайло Балабанов на английски 

Петя Цонева, носител на наградата „Добромир Тонев“ през 2017 г. и лауреат на първото издание на националния конкурс „Ивайло Балабанов“, ще представи в три града стихосбирката си. Тя е посветена на Ивайло Балабанов и излиза с помощта на финансовата подкрепа на община Ивайловград с редакторски предговор от Бойко Ламбовски и Иван Бунков. Средствата от продажбата й ще послужат за издаване на сборник на английски език на избрани стихотворения от големия поет. Премиерите с благотворителна цел ще се проведат на:


15 май – Пловдив, читалище „Възраждане“ (Старият град, ул.“Стоян Чалъков“ 1), в 18:00 ч.
16 май – Хасково, Регионална библиотека „Христо Смирненски“, в 17.30 ч.
17 май – Кърджали, читалище „Обединение – 1913“,  в 17.30 ч.

Петя Цонева печели и голямата награда в Свиленградския конкурс „Жената – любима и майка“ през 2021 г.  Доцент по английска литература и преподавател във Великотърновския университет, Петя е издала шест стихосбирки. Носителка е на много национални литературни награди, между които са Априловската награда, Славейковата награда и награди на имената на Дамян Дамянов,   Дора Габе, Йордан Кръчмаров, Никола Вапцаров и други поети. Удостоена е с отличието „Сребърно перо“ на Славянската литратурна и артистична академия.
По време на миналогодишнатаа артистична среща „Мистериите на Хухла“, тя получава и едно нетрадиционно отличие – „Почетен селянин на Хухла“ заради нейното поетично „сродяване“ с родното място на Ивайло Балабанов.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?