3906

По проект на Програма „Околна среда” 3440 домакинства в Хасково сменят печките на твърдо гориво с екоотопление

Домакинствата, които искат да сменят  печките си на твърдо гориво с екологично отопление безплатно, вече могат да подават заявления, съобщи кметът на община Хасково Станислав Дечев на откриваща пресконференция днес. Преминаването на отопление с климатик или съоръжение с пелети и термопомпи, е възможно по проект ”Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Хасково“, който се финансира  по Програма „Околна среда” 2021-2027. Той е на стойност 34 806 821 лв., от които 29 585 798 лв. съфининасиране от Европейския съюз.

Основната цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух на 78 618 жители на община Хасково чрез подмяна на уреди за битово отопление, използващи твърдо гориво и замяната им с нови, високоефективни уреди на пелети/ електричество. Това ще доведе до намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване. Очаква се от възможността да се възползват 3 440 домакинства.

За да се реализира проектът, са направени социологически проучвания за нагласата на населението. Има голям интерес, запитванията в общината са много, допълни кметът, който очаква още от днес пред офиса, който се намира зад Общината, да се извият опашки. Предстои да бъде открита телефонна линия за консултации и възможност за кандидатстване онлайн.

Попълването на документите не е сложно, а на домакинствата  ще бъде оказвана помощ. Тъй като става въпрос за финансов ресурс,  колкото по- рано се подаде заявлението, толкова по- голям е шансът да одобрение.  Сред критериите пред кандидатите са също местонахождението на жилището, членове на домакинството, деца, както и дали се ползва социално подпомагане за отопление.

Предстои жилищата на всички кандидати да бъдат посетени, за да изяснят фактическата обстановка и нуждите на  всяко домакинство. Следват демонтаж на старите уреди и предаването им за рециклиране, монтиране на новите. Проектът предвижда и гаранционна поддръжка на уредите и системите.

Проектът с ще продължи до края на 2028 г.  или до изчерпване на финансовия ресурс, каза още кметът Станислав Дечев.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?