25

По инициатива на dm в София и Димитровград стартира за първи път обучение за „дрогеристи“ по австрийска програма

Над 50 ученици в паралелките с официално наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвaxимия" ще се обучават по професия със силно търсене на кадри

По инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm България от учебната 2022/2023 година в София и Димитровград за първи път ще има прием за специализирани паралелки за обучение по професия „дрогерист“ по австрийска програма. Учениците ще преминат 5-годишен гимназиален курс в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии "Проф. д-р Асен Златаров", гр. София и в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров", гр. Димитровград. В списъка със специалностите паралелките присъстват под официалното наименование „Консултант ĸoзмeтични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия", специалност „Осигуряване на продуктова информация“.

Според Евелина Великова, управител на dm България, стартът на обучението за дрогеристи в София и Димитровград ще повиши качеството на професионалното образование и ще предостави на учениците много възможности за професионална реализация. „Ние сме уверени, че след 5-годишното обучение те бързо ще намерят работа. От една страна обучението дава широкообхватни знания, а от друга тази професия е в списък на МОН със специалности с очакван недостиг на кадри в бъдеще“, казва тя.

Стартът на паралелките за „дрогеристи“ в София и Димитровград е продължение на политиката на dm за популяризиране на тази професия в България. Към момента такова обучение се провежда в професионални гимназии във Варна и Плевен и компанията планира разрастване на програмата и в други градове.

Професията е популярна в Германия, Австрия и Швейцария

„Дрогерист“ е специфична професия, която в немскоезичния свят съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки като dm и разширяването на асортимента в тях. Първоначално в тези магазини са се продавали основно изсушени билки, масла и подправки. В по-ново време асортиментът се разширява и започват да се предлагат козметични продукти, почистващи препарати, различни храни и така нататък. Това налага в магазините да има специално обучени специалисти и така започва развитието на професията „дрогерист“, която бързо се утвърждава като базова за сектора.

Днес в областта на грижата за човека има десетки хиляди продукти, които непрекъснато се развиват. Една част от тях се предлагат в дрогерийния сектор като само асортиментът на dm България е от повече от 16 000 артикула, при които иновациите и развитието са непрекъснат процес. В същото време клиентите стават все по-взискателни и търсят компетентна консултация, а дрогеристът е този, който може да посочи новостите и да препоръча най-подходящия продукт според специфичните нужди на клиента, защото познава съставките и тяхното въздействие.

5-годишното обучение съчетава австрийска програма и българския опит

Характерното за обучението за дрогеристи е, че наред с утвърдените общообразователни предмети, учениците изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия - наука за лечебните растения, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и търговия. Освен това се запознават в детайли не само със състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

Според Наталия Вълчева, директор на ПГЕБТ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. София е много ценно и това, че „при подготовката на учебния план и учебните програми по различните предмети е заложен компетентностния подход, който гарантира отлична подготовка и развиване на всички онези умения и компетентности, необходими за успешното упражняване на професията. Целта е добрият консултант да бъде максимално комуникативен, убедителен и полезен на клиентите при избор на артикули от сферата на парфюмерията, козметиката, биологичните продукти и битовата химия.“

Децата придобиват и ценен практически опит благодарение на прилагането на австрийския модел след старта на обучението по професията. Още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини като тези на dm на намалено работно време с подписани трудови договори и атрактивно възнаграждение, което е по-високо от законово обявения минимум за заплата за дуално обучение.

52 ученици ще се обучават по перспективна професия

В двете нови паралелки за „дрогеристи“ в София и Димитровград ще се обучават 52 ученици. Румяна Монева, директор на Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Димитровград очаква голям интерес, тъй като: „Винаги, когато откриваме нова паралелка, интересът  към нея е голям. Хората знаят, че благодарение на отлично подготвените преподаватели и на модерната база ние можем да дадем възможно най-доброто професионално образование на техните деца“.

Добрата подготовка е предпоставка учениците да са конкурентни на пазара на труда. След завършването на гимназия, те ще имат възможност за развитие в множество професионални области. Например, ще могат да работят в специализирани магазини за дрогерийни стоки като тези на dm. Децата ще получат и достатъчно знания и умения, за да се реализират успешно, в който и да е сектор на търговията на дребно.

Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които получават им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши заведения, по-конкретно в специалностите „Медицина“ и „Фармация“, и впоследствие да се развият като лекари или фармацевти. Учениците имат възможности за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на био храни и хранителни добавки и в професиите, свързани с природните науки.

Освен това, завършилите „дрогеристи“ ще могат успешно да се конкурират и на трудовия пазар извън България. Поради факта, че обучението е по австрийска програма, те ще имат същите знания като връстниците си в Западна Европа и ще имат възможности за успешна кариера.

Във връзка със старта на паралелките за обучение по професия “дрогерист“ в София и Димитровград Евелина Великова, управител на dm България заяви: „Ние сме изключително щастливи, че учениците в София и Димитровград ще имат възможност да изучават професия, която отдавна е утвърдена в страни като Германия, Австрия и Швейцария. Разширяването на обхвата на обучението за дрогеристи в България съвпада с мисията на dm – да е компания новатор, която поставя човека в центъра на своята дейност. Затова и във всяко действие ние се стремим да допринасяме за развитието на обществото.“

За dmdrogeriemarkt и dm България

dmdrogeriemarkt принадлежи към най-големите вериги дрогерии в Централна и Източна Европа. Първият магазин е отворен през 1973 г. в Карлсруе, Германия, а първият филиал в Австрия – през 1976 г. в град Линц. Централата на групата се намира в Залцбург, Австрия. Днес dm е представен в 14 страни в Европа. 

dm България се присъединява към групата на 29 януари 2009 г. с първия си магазин за дрогерийни стоки в град Видин. Към днешна дата филиалната мрежа се състои от 97 магазина в 28 града в страната, а служителите на компанията са почти 850. Асортиментът на dm обхваща над 16 000 дрогерийни стоки като изключително голям брой козметични продукти, парфюмерия, стоки за дома, храна за домашни любимци, бебешки продукти и много други. Многообразният асортимент е допълнен и от 30 собствени марки на dm, като най-популярни между тях са: Balea, babylove, alverde, Dontodent, Denkmit, Profissimo и dmBio. В магазините за дрогерийни стоки на dm България не се предлагат лекарствени продукти и медицински изделия.

Целта на dm е да изгражда компания, отговаряща на потребностите на клиента, да е надежден и коректен партньор, да предлага на служителите си възможности за развитие. Затова dm поставя човека в центъра на своята дейност – като клиент, служител или партньор. „Тук съм човек, тук пазарувам“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?