Следвайте ни

По 1000 медицински сестри напускат страната годишно

Над 100 медицински работници излезнаха на протест в Хасково, пуснаха сини балони за отлетелите зад граница свои колеги

Над 100 медицински работници излезнаха на протест в Хасково днес следобед. Те пуснаха сини балони за отлетелите зад граница свои колеги, които не са издържали на лошите условия на труд и заплащане в сферата у нас. Здравните работници се събраха пред сцената на централния площад "Свобода" и с плакати и протестни ленти изразиха мирно своето несъгласие с ниското заплащане и лошите условия на труд в сферата си. Някои от надписите гласяха: "Българи, ще ни оставите ли да си отидем?", "Спешна помощ за здравеопазването", "Без нас, медицинските специалисти, няма здравеопазване!" и други.

Днес е национален ден на протест на здравните работници, самоорганизирахме се по фейсбук, подкрепят ни и студентите от клона на Тракийския университет в Хасково. Основните ни искания са за достойно заплащане и по-добри условия на труд, както и поне две минимални работни заплати стартова заплата в сектора, каза Диана Тамбулова медицински сестра в сферата на детското и училищното здравеопазване.

Това е вторият организиран протест на хасковските здравени работници след като миналата седмица те се присъединиха към протеста на колегите си от Пловдив.

"Това е национален протест на медецинските сестри, фелшерите и лаборантите, подкрепят ни и много пациентски организации като "Заедно с теб", Национално движение "Системата ни убива", асоциацията на физиотерапевтите и други. Само за два дни събрахме над 400 подписа в защита на справедливите ни искания, за нормални заплати и нормални условия на труд в Хасково", каза един от организаторите на протеста Антоанета Делчева.

Тя добави, че в България има около 27 000 медицински сестри, а всяка година страната ни е напускана от близо 1000 медицински работници. Това съвсем скоро ще доведе до тотален срив в системата на здравеопазването.

До символично поставените три куфара на сцената с разтреперани от вълнение ръце се качи да говори и младата студентка Ширин Айдън. На единия куфар имаше надпис "Тръгвам си, Терминал 2" и нарисуван самолет. Облеченото с бели работни дрехи момиче, каза, че мечтата му е била да стане медицинска сестра. "Сега като караме стаж в болницата виждам какви са условията на работа и колко е тежко на нашите колежки, и се учудвам защо този тежък и неблагодарен труд остава неоценен. Затова сме длъжни да останем тук и да се борим за по достойно заплащане и по-добри условия на труд", завърши Айдън.

"Протеста ни ще продължи докато не бъдем чути и докато не бъдат изпълнени исканията ни", каза накрая Антоанета Делчева, под звуците на легендарния хит на Емил Димитров "Моя страна, моя България" медицинските работници пуснаха във въздуха символично светло сините балони, символизиращи напусналите страната ни техни колеги.

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори?