Следвайте ни

Д-р Караславова: Най-важна е защитата на тези, които лекуват 

Българският гений ще реши задачата как ще продължим живота оттук нататък, казва специалистът по Медицина на бедствените ситуации

viber icon

Емилия Караславова е доктор по медицина, защитила е дисертация на тема: “Рискови фактори за остър инфаркт на миокарда в годините на преход“ през 2008 г. Тя е един от малкото специалисти у нас по Медицина на бедствените ситуации, Социална медицина и здравен мениджмънт, Статистика. Визитката с научните изследвания, в които е участвала в различни области на медицината, е впечатляваща.

Завършила е Медицинския университет в Пловдив. Управител е на „Биомедицински анализи“  Основната област на дейността й са  научноизследователски разработки. Професионалната й дейност включва: методологична, статистическа, техническа и друга необходима помощ за иницииране, реализиране и финализиране на научноизследователските разработки  в областите: медицина, организация в здравеопазването, биология, социология, психология, спорт и др. 

Когато науката срещне духовното, възможностите стават неограничени, смята тя.

 

- Д-р Караславова, вие като специалист по Медицина на бедствените ситуации, как смятате, адекватни ли са предприетите мерки срещу разпространението на коронавируса?

- Мерките, които са предприети у нас от правителството срещу разпространението на коронавирус, са едни от най-адекватните в световен мащаб и дават изключително добър резултат, защото в почти всички държави, в които едновременно се появиха случаи на Ковид 19, вече има хиляди заразени и стотици или хиляди починали. Бързото реорганизиране на редица производства за медицински консумативи и предпазни облекла също е адекватен и навременен правителствен приоритет, който няма аналог по бързина на преструктуриране и задействане в западните държави, а може би и в света. България си сътрудничи успешно в редица направления с други държави, като тук трябва да подчертая изключително добрата колаборация с Турция. 

Бих желала да препоръчам и още някои мерки, които ще са значително ползотворни с оглед на настоящата ситуацията:

- широкото развитие на селското стопанство в посока отглеждане на суровини и продукти, които имат доказан антивирусен ефект и са част от нашата хилядолетна народна медицина – мед, прополис, чесън, лук, лют червен пипер, хрян и др. Да се направи опит да се отглежда например и джинджифил в наши условия. Това трябва да бъде субсидирано от държавата, защото за сега конвенционалната медицина, когато се губят десетки хиляди човешки животи, все още се лута за намирането на най-ефективната терапевтична схема, а през това време реално единственото, което можем да направим, е да използваме природните суровини и за повишаване на имунитета, и за борба с вируси и други патогени.

- В предварителен разговор ми казахте, че вирусът поставя под въпрос биологическото оцеляване. Толкова ли е страшен? Застрашени ли са животните? 

Вече се познава една значителна част от патофизиологичния механизъм на вируса върху човешкия организъм, като основно се засягат дихателнаната , сърдечно-съдовата и имунна системи, а в по-тежките случаи реално се поразяват всички. Искам да обърна внимание на следния факт: след преболедуване увреждането на дихателната система и имунната система е дълготрайно. Все още няма данни например за колко време се възстановява организмът напълно, но всички знаем, че за фиброзните изменения в белия дроб понякога са необходими месеци и години за възстановяване и то в определен обем. 

Според мен кое е изключително опасно особено за медиците: ако те се заразят и изкарат тежко заболяването и само след няколко седмици се върнат на работа, то техните организми ще са с трайни дихателни, имунни, сърдечно-съдови увреждания и ако се срещат отново и отново с инфектирани болни и пак се заразят, какво ще се случи с тях? Затова с големи букви искам да апелирам към всички: ЗАЩИТАТА НА ТЕЗИ, КОИТО НИ ЛЕКУВАТ, Е ОТ ПЪРВОСТЕПЕННО ЗНАЧЕНИЕ И ТОВА ЗАВИСИ НЕ САМО ОТ ДЪРЖАВАТА, НО И ОТ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС, ЗАЩОТО, КОГАТО НИЕ СМЕ БОЛНИ И ОТИДЕМ ДА НИ ЛЕКУВАТ, НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ЗАРАЗИМ ОТНОВО ЛЕКУВАЩИТЕ НИ. И ако всеки друг, когато се разболее се изолира в къщи и съответно няма риск да се реинфектира, медиците не могат да направят това и да се предпазят. Всеки знае как се развива Ковид 19 при хората с придружаващи заболявания, а преболедувалите със средно тежка и тежка форма реално вече ще са хора с увредено здраве. Длъжна съм да подчертая, че вирусът поразява основно имунната система и ако един медик се среща често със заразоносители и съответно се инфектира, неговата имунна система, реално няма да може да се справи.

Тъй като това заболяване е зооноза и диви животни, птици или селскостопански такива са в риск. Вече има десетки публикации за заразени животни. Например в гр. Ухан, Китай, голям процент от котките са инфектирани. Има данни за диви животни в циркове, които също са заразени. Нека си представим следното: след няколко месеца ние, хората, намерим за нас безопасна (подчертавам безопасна) ваксина срещу вируса, но преди това от невнимание сме заразили животни от дивата природа – птици, зайчета, маймуни, риби и др. (после ще говоря за селскостопанските животни). Биологичният механизъм на протичане на заболяването при тях е идентично както при хората. Тези животни живеят в популации понякога по хиляди, срещат се помежду си ... те след инфектирането са с увредени дробове, компрометирана имунна система и т.н., какъв ще е резултатът? Ние няма да можем да ваксинираме всички живи същества на земята, т.е. най-вероятно една огромна част – не мога да предвидя колко процента от животинските видове ще изчезнат и как ще се наруши екосистемата на земята.

Има заповед на здравния министър, според която карантинирани работници, ще се трудят във фермите и преработвателните предприятия при специален режим. Голям процент от карантинираните има вероятност да се безсимптомни заразоносители. Те ще контаминират произведените вече животински хранителни продукти с коронавирус или пък ще инфектират самите животни, например в една животновъдна ферма, а там те са хиляди. Тогава ще трябва или да се избият животните или пък ако не се разбере за инфекцията навреме, заради дългия инкубационен период, ще се произведат продукти, които ще се продадат в хранителните вериги и всъщност реално могат да бъдат заразени хиляди потребители, докато се установи, че е имало болни животни и къде точно е била заразата. Абсолютно необходимо е преустройване на цялото селско стопанство, защото безсимптомни заразоносители в растениевъдството също могат да контаминират растителни продукти, които да бъдат директно приемани от хората или от животните. Преустройването на селското стопанство чрез пълно механизиране, роботизиране и др., обособяването в животновъдните ферми на напълно отделени една от други малки групи животни, за които се грижат строго определен ограничен брой хора, е единият от начините, по които може да бъде решен проблемът в този сектор с оглед на настоящата ситуация. Въвеждането на кварцови лампи също е необходимо тук. Досега само в  Димитровград има въведени кварцови лампи в общината, а трябва да са навсякъде по институциите, където има риск да минават заразени.

- Вече се чуват мнения, че  статистическите данни за смъртността не се интерпретират правилно. Вие какво мислите? 

Вирусът в момента показва изключително висока смъртност. Ако приемем за достатъчно обективни данните в Италия, които систематизират броя на починалите и броя на оздравелите, ще видим, че като изход от заболяването приблизително около 45 % умират и около 55 % оздравяват. Длъжна съм като статистик да подчертая, че има много съобщения от Италия за неотчитането на реалния брой на починали, като в този брой не влизат починалите по домовете си, а това са много хора, които по една или друга причина не могат или не искат да постъпят в болница. Не е сигурно дали се отчитат починалите, настанени в социални институции, домове и хосписи, защото в момента системата в Италия, която би трябвало да обобщава тези данни, показва много спорни моменти и разминаване с официалните статистики на института Джон Хопкинс, обобщаващ в световен мащаб броя на заразените, починалите и оздравелите от Ковид 19. 

Има вече и достатъчно данни, че броят на оздравелите е завишен от института Джон Хопкинс спрямо реалните данни от отделните държави, а броят на починалите е редуциран. Длъжна съм да подчертая и нещо изключително важно в този аспект: в данните от института никъде няма отчитане на повторно заразените пациенти. При повторно заразяване, като случаят веднъж вече е отчетен като оздравял пациент, вероятността да настъпи смърт е много по-голяма и обикновено този човек е изписан от болницата и умира в дома си, където най-вероятно не влиза в статистиката на починалите от вируса.

Искам да обърна внимание на една тенденция да се дава трибуна на хора, които имат контакти с медии, но нямат компетенциите, необходими за разрешаване на тази сложна ситуация. Отнемат много ефирно време и изпращат противоположни послания на хората и ги объркват. Например изнасят се статистически данни за голям брой починали от грип, но които се изчисляват на годишна база, а ние говорим за десетки хиляди починали за около две три седмици. Ако трябва да сме по-точни, нещата в настоящия момент трябва да се представят към годишните данни така: броят седмици в цялата година - 52, умножени по броя на седмично починалите (хиляди или десетки хиляди) и тогава ще получим колко е очаквания среден брой починали на годишна база. Тези данни трябва да съпоставяме. Само от този пример показвам колко е абсурдно да се екстраполират така статистическите данни от хора, които не са статистици и подтикват обикновените хора да не обръщат достатъчно внимание на опасността.  

- Как да оцелеем не само здравословно, но и психически в тази тежка ситуация?

Нека приемем, че това което правим чрез нашето самоизолиране, го правим за добро, за нашето оцеляване, защото се мисли за нас, а не защото някой иска да ни ограничи свободата и да ни направи затворници в собствените ни домове! В повечето случаи гледната точка на всяко едно събитие е по-важна, отколкото самото събитие. Ако това време, в което сме изолирани по домовете си, го отдадем на това да помислим как може да преустроим живота си оттук нататък; кое всъщност е важно в нашия живот; кои неща и дейности крадат от нашето време и ни отделят от истински важните неща, свързани със съществуването ни тук и сега; ако мислим как да помогнем на близките си, а и на другите; как да направим телата си и имунната си система по-силни; ако осъзнаем, че чрез огромните възможности на социалните мрежи можем да помагаме и да даваме позитивен пример … ние всъщност може би трябвало да сме щастливи точно сега. Но ако нямаме средства за препитание и държавата не се грижи за нашето физическо оцеляване чрез оптимално хранене, ние не можем да изпълним това, което трябва всеки в настоящия момент да направи, а именно да мисли как да излезем по-силни от кризата и да оцелеем в тези нови условия. За съжаление България почти първа предприе действия за ограничаване на заразата в световен аспект и все още мерките, осигуряващи прехраната на огромна част от населението, са с твърде незадоволителен ефект.

Имам два призива, единият към държавата :

- осигурете освен предпазването на хората от заразата и физическото оцеляване на голяма част от населението! От тук нататък това ще бъде основен държавен приоритет, защото всичко трябва да се механизира и роботизира и все повече хора ще остават без работа;

И към хората:

 - направете всичко възможно да укрепвате и да се предпазите от инфекция, като по този начин вие ще предпазите себе си, другите, медиците, и така ще дадете време на научните екипи и на вас самите да се намери решение на този проблем.

- Българинът предпочита народната медицина, какъв е вашият съвет?

Още през февруари започнах да предупреждавам чрез моята фейсбук страница за изключителната опасност от коронавируса, дадох и писмени предложения за действия на общинско и национално ниво за овладяване на епидемията в България. Още тогава започнах да съветвам постоянно хората да вземат природни продукти и да използват хилядолетната ни народна медицина за справяне със заразата. Имаше една голяма група фалшиви профили/тролове, която всеки път когато публикувах информация по проблема, изключително агресивно и систематично пишеха коментари под постовете ми и когато в началото на март се разгърна пълната картина в Италия, исках да изпратя публикациите от официалните медии на тези, които ме апострофираха седмици наред, познайте: нямаше останал нито един коментар! Значи има организирани групи в социалните медии, които тенденциозно да неглижират проблема. 

Нека се върнем към корените на хилядолетната медицина! В природата съществуват продукти, които са много по-силни и мощни от значителна част от конвенционалните медикаменти. Не може ние като лекари да се кълнем в Хипократовата клетва и всъщност да отхвърляме начина на лечение на Хипократ, а той е с природни продукти и правилно хранене. Не чух и не прочетох никъде в цял свят на фона на безпомощността на конвенционалната медицина, някой лекар дори за миг да посъветва хората успоредно с конвенционалните средства, да използват и природни продукти, а в първите публикации за успешното лечение в Китай се съобщаваше, че двата подхода се съчетават и това е причината за огромния брой излекувани там. Друг е моментът за достоверността на информацията от там, като  цяло за Ковид 19. 

В България аз съм убедена, че в момента почти няма човек, който да не използва поне два природни противовирусни продукта и виждате, че освен навременните мерки за ограничаване на заразата, потреблението на природни суровини с антивирусен ефект, е скочило многократно. Плюс ваксината – БЦЖ, характерна за нашия имунизационен календар. За мен това комплексно и мъдро съчетание е в основата на предотвратяването за сега, а дано и занапред е така, на биологична катастрофа, като тази в Италия, Испания, Ню Йорк, Франция и др.

-Търсят ли за съвети специалисти като вас  в тази ситуация, как може да помогнете на колегите си? Разкажете за научната си работа.

 Хора с комбинация като моите специалности: Медицина на бедствените ситуации, Социална медицина и здравен мениджмънт и Статистика, са много рядко срещани и с оглед на това, че трябва да преустроим целия си социален живот на фона на тази сложна здравна ситуация, мисля, че в настоящия момент могат да са от огромна помощ. Тепърва ние трябва да преструктурираме всяка една дейност, така че да можем да живеем безопасно, въпреки това опасно вирусно заболяване. С научни разработки се занимавам от 2003г., когато започнах моята докторантура в МУ – Пловдив и не съм преставала досега, като съм участвала в десетки научни колективи, имам над 170 научни публикации у нас и в чужбина, като значителна част са в списания с Импакт Фактор и съм решавала едни от най-сложните научна казуси у нас.

 Тук е мястото да спомена, че има вече данни за това, че бременни жени с Ковид 19 раждат напълно здрави неинфектирани деца. Това показва, че стволовите клетки в плацентата на майката, успяват да унищожат вируса и съм длъжна да спомена с огромно съжаление, че февруари 2019 г. предложих проект за извличане на стволови клетки от трупни донори, но той не срещна подкрепа. В него се предвиждаше възможността за добиването на стотици банки стволови клетки от един трупен донор. Представете си само сега колко живота щяха да бъдат спасени сега чрез трансплантиране на стволови клетки.?

-Имате ли прогноза, кога ще отмине това? Вероятно никога няма да продължим живота си по същия начин, както преди пандемията, нали?

Не мога да дам категорична прогноза. Считам, че ако сме изключително стриктни във всички сфери на нашия живот, бихме могли за 2-3 месеца максимум да преодолеем заразата, но трябва да се знае, че безсимптомното заразоносителство е всъщност факторът, който принуждава към по-дълготрайни мерки. Както казах, вероятността да се заразят животните в стопанствата и така да се получи ново реинфектиране съществува и отново подчертавам, ако ние не сме изключително внимателни във всички сфери на нашия живот и не вземем адекватни и спешни мерки, може да имаме постоянни нови заразявания, предавани вече не от човек на човек, а примерно чрез храна или вода. За сега, това което мога да препоръчам, е да направим всичко възможно по най-бързия начин да се механизират и роботизират всички промишлени отрасли. Например наличните предприятия, които имаме тук за части, за машини, които се изнасят, да се преустроят и да започнат да работят в това направление и да го препоръчаме и на международните фирми, за които работим. Трябва световно преструктуриране на промишлеността, здравеопазването, образованието...

Едно от най-важните неща, което се разбра сега е, че светът е едно глобално село, в което всички пряко зависим един от друг.

-     С вашия опит и знания какво още бихте предложили като допълнителни мерки за справяне с епидемията от коронавирус?

Много важно е да бъдем реалисти за сложността на ситуацията, а не да си слагаме розови очила по съвет на почитателите на така нареченото позитивно мислене. Ако в този момент ние не съсредоточим цялото си внимание и интелект върху това каква е опасността, как да запазим живота си, нашия и на другите, как с дейността си да не станем причина за повторно заразяване на хората, как да не допуснем този вирус да се разпространи в живата природа, а се реем в нашите розови мечти, според мен, ние извършваме престъпление. Сега всяко едно наше действие и най-вече бездействие (вече имаме примери като САЩ, Великобритания, Швеция), определя живота ни оттук нататък и за това решенията трябва да се вземат изключително бързо.

Една от идеите, които искам да предложа относно допълни мерки за предпазване от разрастване на епидемията, е пенсиите да се раздават на хората по азбучен ред, за да няма опашки от пенсионери. 

Да се въведе онлайн пазаруване и тези, които могат да си позволят да пазаруват онлайн от хранителни магазини – да го правят. 

Възможно най-голям обем от медицинските дейности да бъдат роботизирани и механизирани.

Друго нещо, върху което да се помисли, е пренасянето на вируса с отпадните води. 

Време е да осъзнаем, че свръхпроизводството и свръхпотреблението, които водят да свръхзамърсяване на околната среда, трябва да бъдат ограничени до минимум.

Сега трябва максимално да се съсредоточим, за да оцелеем и да опазим околната среда, да станем истински стопани на нашата земя, защото досега нашето поведение спрямо планетата ни е подобно на вируса, срещу който се борим! 

Аз вярвам изключително много в българския гений, вярвам, че ние ще намерим решение как да продължим да живеем в тази ситуация и ще помогнем и на света в това отношение. Сега ни се предоставя възможност и свободно време да мислим за важните неща в живота ни и да намерим себе си и своя потенциал, огромен потенциал. Остана само да повярваме в себе си.

Тепърва ние всички заедно ще генерираме идеи, ще ги обсъждаме, приемаме, отхвърляме, ще се караме, защото сме уплашени и няма да искаме да приемем действителността … но ще постигнем целта си – да се преустроим и да живеем в мир и природен баланс с планетата си в един нов свят, в света на интелекта, мира и хармонията.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се пазите ли и след края на извънредната ситуация?