25
Следвайте ни

Платиха 2 млн. лв. дивиденти след проверки на каси в Хасковско 

viber icon

Близо 2 милиона лева са декларирани като изплатен дивидент през третото тримесечие на 2021 г. от дружества в областта, показват данните на офиса на НАП в Хасково. Според данъчните има връзка между назначените 1800 проверки  в страната за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти. Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича на 1 ноември, като най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти, обръщат внимание от офиса на Агенцията. 

От НАП напомнят, че започна кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. В рамките на проверките бе установена липсата на 215 млн. лв. в касите на 271 фирми в страната, а други 182 декларираха, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в срока за това. Проверките на приходната агенция продължават и в момента, като при тях средствата, които са налични в касите, се преброяват, описват се всички купюри и се сравняват с посочените в счетоводството.

Фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели –  скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността на дружеството. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица, които са собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?