112

Планетариумът в Димитровград с 60-годишен юбилей

Навършват се 60 години от откриването на първата у нас Народна астрономическа обсерватория и планетариум (НАОП) "Джордано Бруно” в Димитровград. Годишнината ще бъде отбелязана с поредица от инициативи от 10 до 13 май, съобщиха от кметството.

В програмата включено състезание по астрономия с ученици от 5 клас и конкурс за изработване на слънчев часовник за ученици от 4 до 10 клас. Две безплатни виртуални "разходки" из Вселената за жителите и гостите на Димитровград са подготвили организаторите в новия дигитален планетариум по повод годишнината - "Съзвездията на звездното небе" и “Планетите от Слънчевата система“.

Съпътстващо събитие ще бъде организирано от Градската библиотека "Пеньо Пенев". Там от 9 до 13 май ще може да се разгледа изложбата "Българска астрономическа книга" – колекция от учебна и академична литература по астрономия, с издания от 1878 г. досега.

На 12 май физици и астрономи от всички планетариуми в страната, както и от Института по астрономия към БАН и катедрата към СУ "Св. Климент Охридски", ще участват в официалното събитие по повод 60 годишнината на НАОП - семинар-дискусия на тема "Планетариумите и обсерваториите в България – история и бъдеще“.

Планетариумът и астрономическата обсерватория, които се намират в парк "Никола Вапцаров", винаги са били притегателен център за популяризиране на астрономически знания сред стотици ученици, димитровградчани и граждани от страната.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?