25

Пламен Дойнов и Хайри Хамдан са тазгодишните носители на наградите „Пеньо Пенев”

Пламен Дойнов и Хайри Хамдан са новите лауреати на Националната и Международната литературни награди „Пеньо Пенев”за 2022 година. Това съобщи председателят на комисията по избора проф. Амелия Личева след  заседанието.  Единодушно двамата уважавани автори са подкрепени от всички членове на комисията в чийто състав са Теодора Димова – писател и драматург, Захари Карабашлиев – български белетрист и драматург, Валентина Терзиева – директор на Градска библиотека „Пеньо Пенев”, Диана Дончева – директора на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности”, Катя Атанасова – учител по български език и литература и Живка Шишкова – дългогодишен главен уредник на Дом-музей „Пеньо Пенев”.

„Един от номинираните автори, изпъкваше от всички със своята много ярка и значима поезия, която има и своята съществена рецепция в съвременната българска критика и който има много ярка гражданска позиция – името е Пламен Дойнов. Това е един творец, който освен поет е и критик.”, каза при обявяването на решението проф.Личева. Като автор, важен не само с творчеството си, като поет и писател, но и като човек, който прави изключително много за популяризирането на българската литература и спомага за пробива й в арабския свят, определи тя тазгодишният лауреат на Международната награда Хайри Хамдан.

„За мен поезията на Пламен Дойнов е много важна, защото тя от една страна е много силна като поезия, от друга - много политическа и той показва връзката между политиката и личното, което е много необичайна връзка и много вярна за нашето съвремие и тежките дни, в които живеем.”, сподели Теодора Димова . Тя направи аналог между творчеството на Пеньо Пенев, определяйки го като ярко, което избухва като звезда и дълбокото потъване в личното и в политическото едновременно, което има и при Пламен Дойнов. За лауреата на Международната литературна награда на името на Пеньо Пенев, тя изрази задоволството си от факта, че комисията се е обединила около името на Хайри Хамдан. „Автор, който е важен не само с творчеството си, като поет и писател, но и като човек, който прави изключително много за популяризирането на българската литература. Един изключително фин човек, влюбен в България. Владеещ българския език почти до съвършенство, който вече и пише на български, който от 40 години живее в България, но е направил много за българската литература в арабския свят. Преводач на много поети, включително и на Пеньо Пенев. Съставител на антологии и превод на отделни белитристични книги – също достоен носител на тази голяма литературна награда”, каза Теодора Димова.

Националната литературна награда „Пеньо Пенев” се присъжда еднократно, на български творци за високи творчески постижения и принос в развитието на българската поезия, веднъж на две години. Международната награда се връчва на всеки четири години и се присъжда на чуждестранни автори за високи творчески постижения и принос в развитието на световната поезия. Сред номинираните за националната награда са още имената на Виргиния Захариева, Найден Вълчев, Йордан Пеев, Тенко Тенев, Атанас Капрлов, Елена Алекова, Иван Есенски. Сред чуждите кандидатури са предложени двама автори от Сърбия и един от Украйна. Предложенията са от различни сдружения и съюзи, регионални библиотеки и други културни институти.  Удостояването с националната и международната литературни награди „Пеньо Пенев”се извършва с решение на Общинския съвет и се връчват от Кмета на Община Димитровград на официална церемония по време на Дните на поезията.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?