Следвайте ни

Питат РИК- Хасково има ли сапуни и кошове за вота 

Партия засипа избирателната комисия в Хасково с въпроси, не пита когото трябва обаче 

viber icon

С куп въпроси за безопасността  на избирателните комисии  засипа РИК- Хасково ПП „България на труда и разума“. Отговорите обаче не са от компетентността и в отговорността на избирателната комисия, а от тези на общините, областна администрация, РЗИ и МВР.  

Заявлението за достъп до обществена информация пристигнало по електронната поща на РИК на 17 март. А вчера комисията е отговорила на всичките 15 въпроса.

От неизвестната политическа формация искат да знаят какъв е броят на маските за лице за членовете на секционните избирателни комисии,  колко и какви са дезинфектантите, осигурени за вота, какъв е химичният им състав, има ли сапуни, каква е квадратурата на помещението,  в което заседава комисията, кой ще измерва температурата на избирателите, осигурени ли са кошове за смет с найлонови пликове и др.

Осигуряването на лични предпазни средства не е задължение на РИК , а на областния управител. Въпросите за материалната обезпеченост на помещенията и квадратурата им пък  касаят  собственика  -община Хасково, отговарят от РИК.

От отговорите става ясно, че РИК не е определила по колко лица ще бъдат допускани в помещенията, тъй все още няма достъп до тях.

По отношение на спазването на дистанцията и другите противоепидемичните мерки при предаването на изборните книжа и материали, РИК ще определи конкретни отговорници, които да следят за спазването на Указанията на Министерството на здравеопазването, отговарят от комисията.

ПП „България на труда и разума“ не участва в изборите за народно събрание. От официалния им сайт  става ясно, че няма структура в областта. Не са ясни мотивите на запитването, но информацията за предпазните средства вече е публикувана.

Припомняме, че 102 000 хирургически маски и още 21 600 маски FFP2 са осигурени  за ангажираните в комисиите за вота. За подвижните секции са осигурени 1000 еднократни защитни гащеризона, 60 000 ръкавици, както и 2592 броя дезинфектанти за ръце, 600 за под и 880 пулверизатора за повърхности.

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?