Следвайте ни

Писмо на Недялка Симеонова от 1957 г. пази музеят 

viber icon

Писмо на световно известната цигуларка Недялка Симеонова от 1957 година е сред най-ценните ръкописи на Регионалния исторически музей в Хасково. Това съобщиха от Туристическия информационен център  в деня на ръкописното писмо, който се отбелязва днес. 

Написано е в Прага и е адресирано до родителите й. В него тя разказва впечатленията си от Прага и от концертите, които е изнесла там.

Недялка Симеонова е родена в Хасково през 1901 г. Тя става първата българска цигуларка, получила световна известност през 20-те години на миналия век. Тя е първата българка с концерт в Карнеги Хол. Свири на цигулка "Галиано". През 1948 г. става професор в Музикалната академия в София, а две години по-късно получава званието „Заслужила артистка“ на България. Умира през 1959 г. В нейна памет от 1971 г. в Хасково се провеждат музикални дни "Недялка Симеонова" и конкурс за млади цигулари.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?