25

Петя Панева, победител в „Гласът на България“,  пее на „Китна Тракия“ 

За 56-а година община Хасково организира Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува”. Това е празник на автентичното народно творчество, който съхранява отколешните български традиции. Тази година в събора  ще участват 67 фолклорни групи и 41 индивидуални изпълнители. Участниците са от 26 общини и 47 населени места от цялата страна.

Съборът се провежда по традиция в парк „Кенана”. Изпълнителите се представят на две сцени. Конкурсната част е на 14 май, от 9 часа. Официалното откриване ще бъде от 12 на първа сцена в парк „Кенана“. Специален гост на „Китна Тракия пее и танцува“ за откриването е една от най-обичаните млади народни певици в България Петя Панева, победител в „Гласът на България“ през 2021 г.

На първа сцена фолклорните групи и изпълнители ще бъдат оценявани от жури в състав: председател- акад. Милчо Василев- преподавател по дирижиране на народен оркестър, свирене в народен оркестър, академичен народен оркестър, инструментознание, методика на преподаване на духови народни инструменти. Членове на журито на първа сцена са: Иван Иванов – хореограф и художествен ръководител на Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ и Розалина Гогова – етнограф . 

На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател – доц. д-р Стефан Йорданов- хореограф на Академичен фолклорен ансамбъл към Академия за музикално танцово и изобразително изкуство, Пловдив. Членове на журито на втора сцена са: Фанка Койнарова – народна певица и преподавател по народно пеене и Диляна Пецова – етнограф от Регионален исторически музей - Хасково.

Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал във всяка категория, както и дипломи за първо, второ и трето място. Всички участници получават грамоти за участие. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?