25

Петко Чурчулиев почетен гражданин на Димитровград посмъртно

60-годишен юбилей празнува Художествена галерия „Петко Чурчулиев“в Димитровград с изложбата „Запазена ма®ка – Димитровград и Хасково“. На празника присъстваха кметът на Община Димитровград Иво Димов, председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева, директори на културни институти в града, настоящи и бивши уредници на галерията,  плакатисти, културни дейци и граждани.

„Специално искам да благодаря на хората, които са били и са част от екипа на галерията, защото именно те са основният двигател на това културно средище. Община Димитровград винаги е отделяла значим бюджет за своите културни институти с ясното разбиране, че именно културата и образованието изпълват със съдържание ежедневието ни", каза кметът и допълни, че съвместно с председателя на общинския съвет са внесли предложение за присъждане посмъртно на званието „почетен гражданин” на патрона на галерията Петко Чурчулиев.

Куратори на експозицията са Ненко Атанасов и Емилия Стоева, заедно с творческите сътрудници Ивайло Тодоров, Тома Гълов, Мартин Сейчев, Георги Георгиев – Аршата и Любослав Боянов (докторанти и студенти в „Плакат и визуална комуникация“, НХА).

Партньори на инициативата са Катедра „Плакат и визуална комуникация“ – НХА, Музейна сбирка – НХА, Архив „Стефан Кънчев“, Logo Room Stefan Kanchev, Личен архив Цветан Илиев, Регионална библиотека „Христо Смирненски“ – Хасково, Регионален исторически музей – Хасково, Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград.

Проектът е осъществен с подкрепата на Исторически музей Димитровград, в лицето на неговия директор – Антоанета Станчева.

За настроението и още по-бляскава празничност на събитието се погрижиха и музикантите от Забавно-духовияоркестър.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?