Следвайте ни

Петима яки мъже внесоха на ръце в хасковския съд човек в инвалидна количка

32 хил. лв. са необходими за изграждане на подстъп за хора с увреждания до сградата на Темида, чака се решение на ВСС

viber icon
Хасково, Милена Лавчева

Петима яки мъже внесоха на ръце мъж в инвалидна количка в Хасковската съдебна палата днес следобед. Човекът бил свидетел по дело, на което е длъжен да се яви. Липсата на достъп до съда в Хасково за хора с увреждания причини за сетен път изключително голямо неудобство за човека и придружаващите го. Днес следобед около 14,30 часа четирима мъже се опитваха да пренесат през парадните стълби на съда доста тежък човек в инвалидна количка. Рискът бе голям, защото той бе видимо над 100 кг. Един трябваше да придържа крака му изправен напред заради шина на коляното и правена наскоро операция, което още повече затрудни мисията „Влизане в хасковския съд”. Полицай в униформа се втурна да помага в трудната ситуация. Парадните стълби бяха първото преодоляно препятствие. Следваха още пет стъпала вътре при пропуска в съдебната палата. Тогава да помага се притече и нашият фоторепортер. Как е излязъл после човекът и какво е било изпитанието за неговите приятели, може само да се гадае.

Така влизат в хасковския съд хора с увреждания в XXI век в страна, член на ЕС, коментираха хасковлии, станали свидели на изключително неудобната ситуация.

За коментар потърсихме председателя на окръжния съд Миглена Тянкова. Тя каза, че многократно през последните години се е опитвала да получи финансиране на проект за осигуряване на достъпност на сградата за хора с увреждания.

До август т.г. съдебните сгради бяха към Министерството на правосъдието, където Миглена Тянкова е изпращала много пъти проекта. От септември т.г. те преминаха към Висшия съдебен съвет /ВСС/, където бе сформирана комисия по управление на имуществото.

Последно шефката на окръжния съд в Хасково е подала проекта към ВСС през септември т.г. Ставало въпрос за два отделни проекта. Първият е за изграждане на бетонна рампа на парадното стълбище, другият предвижда монтиране на съоръжение, което се издига и съответно спуска. Сумата на този проект е 32 хиляди лева. Съгласуван е и с главния архитект на града. От ВСС се чака само разрешение за стартиране на проекта и увеличение на бюджетната сметка. До настоящия момент нямам отговор, заяви Миглена Тянкова.

Председателят на окръжния съд уточни, че вече има избрани фирми, но офертите важат три месеца. Ако се изпусне този срок, догодина ще се наложи да се стартира нова процедура по изготвяне на оферти и избор на изпълнител.

Според Миглена Тянкова големият проблем идва от това, че окръжните съдилища са второстепенен изпълнител и ако ВСС не даде съгласието си за изграждане на достъп на трудноподвижни хора до сградата, това ще затрудни много работата на съда в Хасково. Защото имало доста дела на лица под запрещение и които трябвало да присъстват в съдебната зала. Не всички хора в инвалидни колички обаче имат роднини, които да ги придружават, коментира Миглена Тянкова.

Изграждането на достъп до сградата за хора с увреждания е част от концепция, с която преди 4 години Миглена Тянкова спечели конкурса за поста.

Припомняме, че само преди десетина дни магистрати развяваха тоги на паркинга над реката, където гледаха под открито небе съдебно дело заради мъж в инвалидна количка, който нямаше как да бъде качен в сградата на Темида./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?