Следвайте ни

Петър Берковски въвел класни дневници и физкултурни уреди в Хасково

Историкът Недялко Димов представя ценни факти за Европейското “Централно училище”, описани в Протоколната книга от 1872 – 1873 г.

viber icon
ХАСКОВО, Весела ТОДОРОВА

"Странна е понякога съдбата на хората. Тръгнал е човекът за някъде, изпратен да свърши определена мисия, но по пътя поради случайно възникнали обстоятелства решава да остане на новото място, което му предлага съдбата. По-късно, това място се оказва съдбоносно както за самия човек, така също и за обществото от българите, които живеят там. Това се отнася с пълна сила за Петър Иванов Берковски, който през август 1872 г. е изпратен от Българската Екзархия за учител в Пловдив,но по пътя се отбива в Хасково, получава предложение от хасковската българска общност да остане за главен учител в Хасково . И така, в едно от звената на предългата ни робска верига, през учебната 1872 – 1873 г. вълните на нашето море изхвърлили младия Берковски в Хасково".

Така започва Недялко Димов уводните си думи към своята нова книга – “Европейското “Централно училище” в Хасково 1872-1873 г.”. Опирайки се на водената от Берковски Протоколна книга на училището, историкът съживява образа на видния възрожденец и рисува картината на Хасково в разгара на национално-освободителните борби в началото на 70-те години на 19 век. Това е първото нововъведение на Берковски, който прилага чешкия опит на наша почва. Също така, по негова инициатива се въвеждат за пръв път класните дневници, и използването на физкултурни уреди.
Съдбоносно е оставането на Петър Берковски в Хасково, защото той е получил образованието си в европейска Чехия и като главен учител въвежда нови методи в училището. Благодарение на познанството му с Левски от духовната семинария в Белград, се изгражда и хасковския революционен комитет през септември 1872 г., коментира Недялко Димов.
В книгата си той публикува цялата Протоколна книга - от 15 септември 1872 до 26 ноември 1873 година, съдържаща 76 страници и архивни снимки.Историкът прави и обстоен анализ на просветното дело в Хасково в разгара на т. нар. Комитетски период.
Недялко Димов бе дългогодишен уредник в отдел „Възраждане” на Регионален исторически музей – Хасково. Припомняме, че малко след пенсионирането си той издаде книга за джамията-църква в Узунджово. /Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Доволни ли сте от чистотата в Хасково?