Следвайте ни

Пчелари, вижте кога и къде пръскат срещу комари в Хасково 

viber icon

В заблатени територии-малки водоеми и напоителни съоръжения, намиращи се в покрайнините на града ще извърши ларвицидна обработка срещу комари с препарата ДИМИЛИН 2 ТБ. На обработка подлежат 12 безоточни микроязовира и два основни напоителни канала, преминаващи през вилна зона Кенана и северно от жп гарата, съобщиха от Община Хасково.

Препаратът представлява водоразтворими таблетки за унищожаване на ларвите на насекомите и не оказва влияние на възрастните организми. 

Това вещество НЕ застрашава пчелите и пчелните семейства от отравяне и е напълно безвредно за земноводни и риби, уточняват от общината. 

Успоредно с тези дейности, предстои провеждане и на периодични обработки срещу възрастни форми на комарите и други насекоми. За тях ще бъдат употребени биоциди, включени в списъка с разрешените за употреба в България биоцидни препарати. 

Периодът на действие на тези препарати е 24 часа. 

Община Хасково информира всички пчелари, че за периода на действие на препаратите, е препоръчително да ограничат пчелите от паша. 

Обработката на терените ще се извърши по график:

 Парк Кенана на 21 май 2021г.

 Парк Ямача на 22 май 2021г.

 Река Хасковска и реката по бул.“Илинден“ на 23 май 2021г. 

Прилагането на препаратите ще бъде извършено от лицензирана за тази дейност фирма. Контролът ще се осъществява от отдел „Екология“ в община Хасково.

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?