Следвайте ни

Патриотично! Будители повдигат духа на димитровградчани  

viber icon

Димитровград посреща Деня на народните будители с пана по пешеходния бул."България". Проектът "Будители по булеварда" на община Димитровград се фокусира върху идеята, че макар в тишината на отменяните и свивани събития заради пандемията, будителите могат да повдигат духа и да напомнят на съвременното поколение за своето просветителско дело. Проектът стартира с шест знакови за българската история фигури. Първи е Паисий Хилендарски, родоначалник и идеолог на българското Възраждане, който с написването на "История славянобългарска" въздига българския дух през един от най-мрачните периоди за България. Достойно място сред будителите по централната градска алея на Димитровград има Митрополит Неофит Рилски, който въвежда светското образование в българското училище и олицетворява цял етап от развитието на новобългарската култура. Значимо място в проекта имат ярките фигури на възрожденците революционери, издигнали духа на българина в борбата за свобода - Георги Сава Раковски, Христо Ботев и Любен Каравелов и разбира се "патриархът на българската литература" - Иван Вазов.  

Представянето на всеки от тях е с подбран стих от Химна на народните будители на Добри Христов и съвременни стихове, посветени на будителите. 

Идеята е традицията да продължи и за празника на българската просвета и култура, където на колоните на аркадата на централната алея да намерят място много достойни българи, допринесли за съхраняването и въздигането на българския дух. 

На днешния празник музикален поздрав с Химна на народните будители отправя Забавно-духовият оркестър. С инструменталното изпълнение на Химна по музика на Добри Христов, димитровградският оркестър освен поздрав към всички будители отдава заслужено уважение към един от най-големите български будители Добри Христов. Освен композитор Добри Христов е и автор на текстта на Химна на народните будители. За него музиковедите казват, че е "най-крупната фигура в българската музика и музикалната култура в първите две десетилетия на 20в."  

 

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?