Следвайте ни

Патриоти доставиха урна с пръст от Козлодуй пред паметника на Ботев в Хасково

viber icon

По инициатива на патриотите Алтимир Танев и д-р Теодосий Андровски днес пред паметника на Христо Ботев в Хасково бе поставена урна с пръст от козлодуйския бряг. Реликвата ще се съхранява в Регионалния исторически музей.

Военният лекар Андровски е пенсиониран офицер, служил във военновъздушните сили на авиобазата край тукашното село Узунджово. Сега Живее в Хасково. Танев също е пенсионер от година и е от Лом. Има роднини в Харманли.

"Запознахме се случайно с Алтимир на автогарата в Хасково. Поговорихме си на по бира и така спонтанно се роди идеята за пръстта от козлодуйския бряг, откъдето Ботев и четата му поемат в последния си марш към Вечността", сподели д-р Андровски пред "Марица" 

Впоследствие Танев отишъл от Лом до Козлодуй и с бърза куриерска пратка доставил до съмишленика си в Хасково 4 кг пръст. "Поисках да му платя разноските, но той категорично отказа. Част от пръстта пратих да бъде оставена пред паметника на Георги Бенковски в Узунджово", разказа още д-р Андровски. "В тази пръст, колкото и да я е разпилявал вятъра на времето за 145 г., е останал поне един атом от героите", каза мъдрият ни събеседник.

С вой на сирени и поднасяне на венци и цветя на паметника на Христо Ботев в Хасково беше отбелязан 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата на България.

Отец Никола отслужи заупокойна молитва, последва поднасянето на венци и цветя. В края на церемонията кметът Станислав Дечев и д-р Теодосий Андровски дариха пръстта от козлодуйския бряг на Регионалния исторически музей. Директорът на РИМ – Хасково Пенко Добрев каза, че урната ще бъде изложена в зала "Възраждане", а на чествания ще бъде изнасяна.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?