112

Пътна полиция започва масови проверки от утре в Хасковска област

Масови проверки в региона започва от утре пътната полиция. Тогава стартира традиционната контролна акция „Зима“, съобщи началникът на сектор КАТ-Хасково главен инспектор Димо Чобанов. 

„Ще се проверява подготовката на автомобилите за движение в зимни условия. На първо място униформените ще следят за състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците“, предупреди Чобанов.

Акция "Зима" се провежда в партньорство на Пътна полиция, Съюза на българските автомобилисти (СБА), Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, АПИ и  БЧК. Кампанията цели да изгради по-висока култура на шофиране у българските граждани. Концентрацията на шофьорите е много важен фактор. Поради това ще бъдат засилени контролните проверки от екипи на КАТ в хасковска област. Пътните полицаи   ще дават насоки и съвети на водачите и пешеходците за по-безопасно и сигурно шофиране през зимата.

Главен инспектор Димо Чобанов, разясни целите и етапите на Акцията и представи статистическа информация за пътнотранспортните произшествия и установените нарушения. В зимния период ноември 2021 - март 2022г.  на територията на областта  са настъпили 78 ПТП, при които е загинал 1 човек, ранени са 109 човека. Катастрофите с материални щети са 204. За посочения период са установени  24406 нарушения на ЗДвП, като са съставени 1450 акта, 5357 фиша и 17 358 електронни фиша.

Чобанов уточни още, че по време на акцията пътните полицаи ще засилят проверките на автомобилите и дали те са пригодени за зимните условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла, гумите и т.н.. С цел превенция над поведението на шофьори и пешеходци при зимни условия акцията ще е в три кампании, реализирани успешно през последните 2 години.

Първата кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ е насочена към велосипеди, превозни средства с животинска тяга и други Тя ще се проведе от 1 до 10 ноември.

Следва кампанията „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“. Тя е насочена към пешеходците и поведението на шофьорите спрямо пешеходците. Акцията ще е  от 11 до 20 ноември. 

В рамките на кампанията ще се отбележи и 20 ноември - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

От 21 до 30 ноември е кампания „Безопасно шофиране през зимата“. Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Кампанията да се проведе за времето от 21 до 30 ноември 2022 г.

„Погрижете се за гумите на Вашият автомобил! От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми за шофиране при  зимни условия или да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 м“, казаха от сектор „Пътна полиция“ и напомниха, че гумите с шипове са забранени.

Не забравяйте да смените водата с антифриз! Проверете изправността на чистачките, подменете перата и добавете зимна течност! Проверете дали парното на автомобила е в изправност! Не потегляйте на път с технически неизправен автомобил!

Преди да предприемете пътуване, заредете достатъчно гориво. Уверете се, че сте снабдени  с вериги за сняг и с въже за теглене! Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите на моторното превозно средство!

Уверете се, че в оборудването на 3 и 4-колесното МПС са налични задължителните: обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка!

При шофиране не подценявайте локвите, заледените участъци по платното за движение, които пораждат рискове от аквапланинг и внезапна промяна на посоката на движение на автомобила. Движете се предпазливо! Намалете скоростта при навлизане в такива участъци, като избягвате рязката употреба на спирачки и въртене на волана!

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112“, апелира главен инспектор Димо Чобанонов.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?