Следвайте ни

Пандемията ускори електронното управление, общините в Хасковско готови за едно гише 

viber icon

Всички общини в Област Хасково имат готовност за работа на едно гише. Развитието на електронното управление през последните 4 г. има голям напредък, показва анализ на Института за пазарна икономика. Данните са получени  след нарочно запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация, те съдържат и самооценката на местните администрации за степента на готовност за работа на „едно гише“ т.е. има и известна доза субективност.  

През тази година 11-те общини от областта са стигнали до  последния 4. етап, т.е. имат едно място за контакт и всички случаи се решават там, а достъпът на гражданите се осъществява посредством множество канали – лично, телефон, интернет. През 2017 повечето са били в едва втория етап, като за различните административни услуги въпреки възможността да се ползва телефон, на гражданите се е налагало да правят допълнителни ходения до други структури и звена. М.г. почти всички общини са достигнали третото ниво, когато вече много от услугите могат да се свършат по интернет. Стамболово, Минерални бани и Маджарово са били във второто, а само за година са прескочили ниво, за да стигнат по последното. 

В анализа не се посочват причините за ускорения напредък през последната година, но вероятно голяма роля изигра пандемията. Тя наложи по-малко контакти между хората, работа у дома, а администрациите се видяха принудени да побързат с електронните услуги и дори да ги препоръчват на гражданите. 

Данните на ИПИ вижте тук 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?