Следвайте ни

Пандемичната 2020: Рекордна смъртност и положителна миграция 

viber icon

Сериозни промени в демографските процеси в страната в пандемичната 2020 г. отчита Институтът за пазарна икономика (вижте тук). От една страна, имаме рекордна смъртност, което допълнително влошава естествения прираст. От друга, се отбелязва  обръщане на механичния прираст, като страната за пръв път от началото на прехода отчита положителна миграция. Това важи и за Хасковска област, се посочва в демографския анализ, който се базира на вече изнесените от НСИ данни. 

В цялата страна естественият прираст, т.е. разликата между родените и починалите, е отрицателен. Коефициентът в Хасковска област е най- голям в Община Тополовград, там той е -20.8 на хиляда. Следва Община Димитровград с -17.7 промила. В Хасково е -9.8 промила. 

Населението в Община Тополовград намалява не само защото там се раждат по- малко хора от колкото умират, а и защото изселилите са повече от заселилите си. Механичният прираст в общината също е отрицателен, той е -21 души. Припомняме, че според данните на НСИ, населението на общината към края на м.г. е 9 384 души. 

Тополовград и Маджарово са единствените общини в областта с отрицателен механичен прираст. Но дори в Маджарово е  минус от само  4 души.

Във всички останали общини миграцията е положителна. В Хасково тя е на плюс 234 души, а в   Димитровград  - 173. 

Сериозната  промяна в механичния прираст е в резултат от два процеса. Първият е завръщането на българи от чужбина в началото на пандемията и положителната миграция в страната. Макар и в различна степен, това завръщане се наблюдава в цялата страна. Вторият процес е вътрешната миграция, която в годината на пандемия е от големия град към малкото населено място. Това е както реална промяна, така и официализиране на неотчетена досега реалност, посочват още от ИПИ.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?