Следвайте ни

Отсрочиха отново делото за такса смет в Хасково 

viber icon

Делото за такса смет в Хасково бе отсрочено за пореден път в Административния съд. Този път заради направени от жалбоподателите искания за събиране на допълнителни доказателства и насрочено, съобщиха от съда. 

Делото е образувано по жалба на юридически и физически лица  срещу отделни части от Решението на ОбС,  с които е определен размерът на такса битови отпадъци за 2020 г.

През декември м.г. съветниците решиха, че за населението в града  и за жилищата на предприятия  таксата е в размер на 3.50 промила върху данъчната оценка на недвижимите имоти. За всички нежилищни имоти на предприятия, когато не е подадена декларация в установения срок, декларирало е по-малко от необходимия му брой от съответния вид съдове за битови отпадъци или когато немогат да се установят броя на излишните съдове, се заплаща годишна такса в размер на 13 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. В зависимост от вида и броя на деклариралите съдове за изхвърляне на битови отпадъци на предприятията – размерът на таксата е за кофа 110 л. – 550 лв.; - за контейнер тип „Бобър“ – 1560 лв.;  за контейнер с обем 4 ку м – 1560 лв. За третиране на битови отпадъци, поддържане и експлоатация на депа за битови отпадъци, както и за отчисления по чл. 60 и чл. 64 от ЗУО размерът е 0.5 промила върху по-високата стойност на данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти. За поддържане чистотата на териториите за обществено ползване – в размер на 3 промила върху по-високата стойност от данъчната оценка и отчетната стойност на недвижимите имоти.

Докато делото се точи, дойде време да се определи таксата за 2021 г. План-сметката вече е качена на сайта на община, предстои да влезе  за разглеждане в ОбС. Промяна не се предвижда, както вече съобщихме. 

Делото за тазгодишната таксата ще продължи на 24 февруари догодина. 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?