Следвайте ни

Отпуснаха 400 000 лв. обезщетения за 54 фермери

viber icon

Общо 54 земеделски стопани в област Хасково  ще бъдат обезщетени заради загуби, причинени от пожарите този сезон. За целта д​вчера УС на фонд "Земеделие" отпусна 400 000 лева, съобщи в харманлийското село Рогозиново земеделският министър Десислава Танева.

 Танева бе в Рогозиново и в Свиленград за среща с потърпавши от бедствията. Осигурените средства са по регламента "Де минимис" и по думите на министъра ще има пари и за земеделци, които все още не са подали заявления за обезщетяване.

Собственици на изгорели пасища ще получат по 30 лв. на декар, по 40 лв. се отпускат за тези с унищожени фуражни култури, 120 лв. на декар за пострадали с трайни насаждения, и до 1000 лева за загубени животни. Преводите ще бъдат извършени на 24-25 август, обеща министър Танева.

На въпрос за зърнената реколта Танева отговори, че при 99 процента приключила жътва тя е 4,6 милиона тона, като основна причина за ниските добиви е сушата този сезон. Не се предвижда обаче повишаване на цената на пшеницата, а балансът е осигурен и с възможност да изнесем 3 млн. тона зърно, поясни Танева.

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?