Следвайте ни

Отменят наредбата за кучетата, не и задълженията на собствениците  

viber icon

Наредбата за придобиване и отглеждане на кучета в Община Хасково ще бъде отменена. Причината е, че текстовете й повтарят установени и уредени отношения в Закона за защита на животните и този за ветеринарномедицинската дейност. Нормотворческите правомощия на ОбС произтичат  от Конституцията или закон и се ограничават до обществени отношения с местно значение, пише в мотивите на докладната на кмета Станислав Дечев.

Наредбата бе приета през 2005 г., като няколко пъти е коригирана.Последната й редакция е от м.г. С отмяната й не отпада годишната такса от 10 лв., която дължат собствениците на кучета. Тя е регламентирана и в ЗВМД, чийто чл. Чл. 175 гласи, че за притежаване на куче ежегодно се заплаща такса по Закона за местните данъци и такси. Приходите от събраните такси постъпват в общинския бюджет и се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.  

Не отпадат и останалите задължения на собствениците да регистрират, чипират и ваксинират животните си, както и да се грижат добре за тя. Те са задължени да почистват екскрементите на любимците си при разходките навън, нещо, което в Хасково е безсмислено предвид сериозната популация от бездомни животни. Напомняме, че  законът забранява  рязане на опашка, уши, рязане на уши, изрязване на гласни струни и др. манипулации, който много от собствениците, особено на питбули и ротвайлери си позволяват да извършват, пренебрегвайки хуманното отношение към четириногите. 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Дора

Дора

22.09.2020 | 12:49

Ето за това е необходимо всички кучета да бъдат чипирани и регистрирани и в момента в който бъде изхвърлено кучето, съответните органи могат да намерят извършителя. Регистрацията и поставяне на чипове, трябва да станат задължително. Данъка е нищожен 10.00 лв на година. Трябва всички заедно да спрем това поголовно изхвърляне на животни по улиците и само така ще овладеем популацията на бездомните животни. Едно изхвърлено женско куче ражда два пъти в годината. Няма лоши кучета, има лоши стопани.

Отговори
0 0
Шопендар

Шопендар

21.09.2020 | 03:02

Имам съсед с12-15кучета,нощем е ад,едно като се разлае всички пощуряват.този случай по кой параграф е

Отговори
0 0
Василев

Василев

19.09.2020 | 14:08

Г- жо Семерджиева, от около 2г.в района на р-т Кенана се подвизаваха ,две кучета. Те си държаха територията и не допускаха други.Част от гражданите спортуваш в района полагаха грижи за тях.Сега от около месец бройката им се увеличи 4 или 5.Без маркери и което е най вероятно някой идва и се "отърва" от малките на своите любимци.Ще имат проблем спортуващите в района,ако не се,вземат мерки.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви мерки да се предприемат срещу разпространението на коронавируса?