Следвайте ни

Откриха мраморните прозорци на римските терми в Хисаря

Археолози проучват западната част на Рим-ските терми в Хисаря, дейностите обхващат територията до двата басейна, разкрити миналото лято. За да се осъществят проучванията, преди дни бе демонтирана част от пешеходната алея в парк „Момина сълза“.

Екипът на доц. Митко Мадажаров вчера навлезе в културния пласт и откри първите находки. Това са мраморни фрагменти от прозорците на римските терми, почти цял запазен свод, изграден от масивни тухли и хоросан и дървени греди от покривната конструкция.

“За този археологически сезон навлизаме в един много интересен пласт, в който очакваме да открием мраморните стълби на басейните, значителна част от облицовката на стените от бял мрамор. Надяваме се да се натъкнем и на статуя на здраве-носно божество, тъй като съвсем наблизо е нимфеумът, каза доц. Маджаров. В тази част от термите беше разкрито мраморно ходило на мъжка статуя, предполага се, че е на бога на здравето - Асклепий.

Проучването се осъществява от екип на Археологическия музей в Хисаря под ръководството на директора доц. д-р Митко Маджаров. Те се финансират за поредна година от Министерството на културата по договор с музея.

Разкопките на Римски-те терми, един от най-големите и добре запазени СПА комплекси от епоха-та на Римската империя, ще разкрият през това лято западния зид и последните помещения, които са обслужвали посетителите. Така античният СПА комплекс, чиито основи били положени по времето на император Хадриан, ще бъдат показани в цялото си великолепие.

Веднага след приключване на дейностите през този археологически сезон в новоразкритата част ще могат да влизат туристи, за да разглеждат всички помещения, в които древните римляни са се отдавали на релаксиращи процедури с лековита минерална вода и благовонни етерични масла.

Разкриването на последната част от Римските терми в Хисаря трябва да бъде осъществено още през този археологически сезон, тъй като е в ход проект за неговата цялостна реставрация и консервация. Проектът предвижда и изграждане и монтиране на покривна конструкция на обекта, която с олекотени материали ще повтори линиите и сводовете на античния покрив.

Проектът ще се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж“.

И сега басейните в Римските терми, разкрити при разкопки в предходните години, са достъпни за разглеждане, ежедневно туристи и почиващи в Хисаря докосват водата в тях за здраве.

Цветана Георгиева

Кореспондент Карлово екип "регион"

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Анкета

За какъв град трябва да работи следващият кмет?