Следвайте ни

Откриха мозайка на 1700 г. в част от голяма сграда в Светилището на нимфите (СНИМКИ)

viber icon

Ценна подова мозайка отпреди 1700 г.  пръстен, тока монети и други находки са открити при тазгодишните археологически разкопки в комплекса "Светилище на нимфите и Афродита" край димитровградското село Каснаково. Тук вече 14 г. работи екипът,  воден от археолога доц. д-р Веселка Кацарова от Националния археологически институт с музей на БАН. 

"Съсредоточихме се върху част от най-голямата сграда тук. Проучванията й показват, че тя е с площ 2700 кв. метра", ​коментира д-р Кацарова. Имотът, за което се смята, че е бил първоначално дом на римския пълководец от тракийски произход Тит Флавий и съпругата му Клавдия Монтана, бил обитаван от II до ІV век сл. Хр. През трети век е бил разрушен при нашествията на готите. Проучваната сега сграда била построена след това.

Тазгодишната експедиция проучила ​най-северните и западни помещения, които се оказаха с бански функции. "Разкрит бе и интересен малък басейн", ​сподели д-р Веселка Кацарова. Около 3 квадратни метра е откритата подова мозайка с ромбоидни фигури. Другите находки са предимно монети и свързани с бита предмети - накити, керамична посуда и т.н.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на изборите на 14 ноември?