112
Следвайте ни

Откриха изложба за Недялка Симеонова със старта на Музикалните дни в Хасково

viber icon

С изложба стартираха Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова" в Хасково.

Експозицията "Тя прослави България" е посветена на световноизвестната хасковска цигуларка проф. Недялка Симеонова. Включени са 15 документални пана, посветени на живота и творчеството на първата българка цигулар виртуоз. На откриването присъстваха заместник-кметът на Хасково Мария Вълчева, председателят на журито на Конкурса за млади цигулари проф. Йосиф Радионов и диригентът на "Софийски солисти" проф. Пламен Джуров.

Изложбата е дело на експертите от Регионална библиотека "Христо Смирненски​" и е подредена във фоайето й. Използвани са снимки и документи от дигиталната колекция на РБ "Христо Смирненски" и от фондовете на Централен държавен архив - София, Държавен архив - Хасково и Регионален исторически музей - Хасково. Всеки посетител може да види албуми, нотни издания, филми, книги и сборници, посветени на живота и творчеството на проф. Недялка Симеонова. По време на Музикалните дни ще звучат документални концертни записи на именитата цигуларка, подарени на библиотеката в Хасково от сестрата на Недялка Симеонова – Ана Симеонова.

Експозицията "Тя прослави България" ще остане тук до средата на декември, а след това ще гостува в Свиленград, Димитровград, Любимец, Симеоновград и Харманли. Изложбата се финансира от община Хасково по програма "Културни инициативи" и ще бъде публикувана на сайта на библиотеката.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?