25
Следвайте ни

От хляб и лекарства се нуждае Центърът за временно настаняване  в Димитровград

viber icon

Собтвеник на известно преди години заведение в Хасково, управител на Гребната база в Пловдив, жена, запалена като дете, са сред обитателите на Центъра за временно настаняване в Димитровград. Той е единственият в хасковска област, приема хора, останали без покрив от цялата страната. Сега в него има 7 души, 6 от които мъже. Общото между тях е, че нямат подслон по различни причини и житейски ситуации, през които са преминали, изоставени са от близки.   

Това са хора, попаднали на улицата и дълго време изкарали там. Повечето от тях обаче имат капацитет да се върнат към нормален живот, независим от социалната услуга,  убеден е управителят на центъра Борислав Борисов. Трябва им покрив над главата, където да имат нормални битови условия, за да възстановят нормални навици, грижи и подкрепа, за да намерят работа. В това ни помага Бюрото по труда в Димитровград, но и приятели и познати. Част от настанените работят, къде почасово, къде за ден, къде постоянно, просто трябва някои да им подаде ръка, допълва той.

Те могат да останат тук само 3 месеца. През това време им търсим работа, за да могат да излязат на квартира. Един от потребителите вече е готов за това, казва социалният служител Галина Христова. Друг обаче иска да се върне в Дупница и се опитваме да намерим институция, която да го поеме, за да не е на улицата, казва тя. 

Някои идват в много тежко здравословно състояние и ужасен вид. Намерили подслон тук, те се стабилизират, което много ни радва и показва, че има смисъл. Други, като единствената жена в центъра, са били през целия си живот по болници и институции, трудно им е, но тук се справят и поддържат сами стаите си, допълва тя.

Центърът, който заработи преди 2 месеца, е с капацитет от 20 души и тъй като такива звена има на малко места в страната, се очаква перманентно да се пълни. Тук обаче имат нужда от дрехи, храни и лекарства.  Чрез социалния патронаж на хората тук се осигурява едно хранене на ден, което не е достатъчно.  Дарители, които често са наши приятели, осигуряват хляб, както и закуски за сутринта, каза Борисов и призовава добри хора да помогнат на нуждаещите се. 

Настанените тук нямат здравни осигуровки, нямат лични лекари. Също на благотворителен принцип биват преглеждани и лекувани, допълва Борисов. Той смята, че са необходими промени, за да по получат тези хора по- адекватна помощ особено по отношение на здравната.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?