112

Оставиха в хасковския арест шофьор за смъртоносна катастрофа в Нотингам

Най-тежката мярка за неотклонение „задържане“ под стража наложи Окръжен съд – Хасково на турския гражданин Фетхи Кавас. 64-годишният мъж е обявен за издирване от Магистратския съд в Нотингам, по обвинения за опасно шофиране и причиняване на смърт в катастрофа.

Кавас бил задържан в края на миналата седмица при влизането си от пункта Капъкуле на ГКПП Капитан Андреево.

Инцидентът във Великобритания станал на 28 януари 2018 г. Според властите в Обединеното кралство, срещу турския гражданин е образувано наказателно производство, че на посочената дата преди 6 г. като шофьор на тежкотоварно превозно средство, се блъснал в ясно видима спряла кола в резултат на което настъпила по-късно смъртта на пътника. В заповедта за ареста на 64-годишния мъж са квалифицирани две престъпления. Едното е за причиняване на смърт чрез опасно шофиране, а другото - за причиняване на тежки наранявания чрез опасно шофиране. По първото престъпление е предвидено наказание до 14 г. затвор, а за второто до 5 г.

„Фетхи Кавас знае за деянието и образуваното в издаващата държава наказателно производство. Същевременно съдържанието на заповедта за арест не кореспондира с твърдението му, че в Англия му заявили, че нямал вина за случилото се  и там наказателното производство е прекратено. От доказателствата по делото не се установява обявеният за издирване мъж да има адрес в България, затова съществува и реална опасност той да се укрие и да осуети производството по изпълнение на заповедта за арест. Това налага вземането на мярка за неотклонение „задържане под стража“, като гаранция за явяването му пред съда в основното производство по искането за екстрадиция“, мотивират се окръжните магистрати.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив

Оцени новината

Оцени новината
3/5 от 2 оценки
3/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?