112
Следвайте ни

Организират среща между жителите на Димитровград и институциите за проблема с мръсния въздух

viber icon

Заместник-областният управител Виолета Желева и директорът на РИОСВ – Хасково Наталия Пачеманова се срещнаха вчера с министъра на околната среда и водите Асен Личев след зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха в Димитровград, съобщиха от областната администрация.

На срещата са били обсъдени краткосрочни действия за разрешаване на проблемите, поставени от димитровградчани във връзка с работата на ТЕЦ „Марица 3“. Желева е поела ангажимент, че ще бъде организирана среща заедно с представители на община Димитровград, РИОСВ – Хасково и ИАОС. На нея ще се набележат краткосрочни мерки по проблема заедно с жители на Димитровград. Ще бъдат обсъдени какви действия могат да се предприемат по време на плановия ремонт, който се извършва в момента от ТЕЦ-а, за да не се допуска замърсяване на атмосферния въздух в града.

Министър Личев е поставил акцент върху факта, че на 26 октомври на ТЕЦ „Марица 3“ е издадено актуализирано комплексно разрешително от директора на Изпълнителната агенция по околна среда с цел съобразяване на условията му с най-добрите налични техники за големи горивни инсталации. С него агенцията налага много по-строги условия за работа на централата в съответствие с по-високите изисквания на европейското и националното законодателство. В момента разрешителното се обжалва, като това не спира работата на предприятието, а спира действието на актуализираното разрешително и реално блокира въвеждането на по-строги условия. Така до 4 декември предприятието е работило при изискванията на старото комплексно разрешително от 2016 г., спазвайки по-ниски норми от въведените през октомври т.г.

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?