Следвайте ни

Орфейци: Сдобихме се с абсурдно монтирани пейки  

Проектът е спазен, за да се преместят скамейките пред входовете, е необходимо писмено съгласие от всички, казват от общината

Внимайвайте за какъв ремонт мечтаете, защото може да се случи, а резултатът да е изненадващ. В това са убедени хората от блоковете 30, 29, 28 и 32 в хасковския  кв. „Орфей”, които от вчера се чудят да се смеят ли, да плачат ли над новите си придобивки.

Районите около панелките, който са сред най- занемарените в града, се благоустрояват, ще имат  спортни и детски площадки, нови плочки и... абсурдно поставени пейки.  Пред бл.28 са монтирани на тесни тротоари, на които сядането е почти невъзможно,  няма как да минат хора заради пейките, забитите в тях коли и стълбовете. Не е възможно минаването на детски или инвалидни колички. Пейките пред бл. 32 пък са обърнати срещу сградата.  

Няма такова чудо, казват хората, които от вчера, когато са поставени пейките, вече не се радват на ремонтираното.  Значи ние ще седим отпред до колите, а пешеходците ще минават на зигзаг покрай входовете, обясняват от бл. 30.

Да сложат скамейките пред входовете, има място и е по- удбоно, казват от бл. 32. Между другото хората  в квартала са убедени, че дълго няма да останат, тъй като от близката ромска махала, ще ги задигнат. Металът ще отиде за скрап, а дървото в печките, допълват още хората.

Всичко е извършено по проект и не противоречи на нормите. На всеки блок е осигурена достъпна среда. Относно колите, те не могат да бъдат паркирани така, че част от тях да са върху тротоара, коментира Надежда Иванова, началник на отдел "Европейски и национални програми и проекти" в общината. Иванова допълни, че на място ще се запознае със ситуацията и се учуди, защо хората не са сигнализирали в общината, при положение, че всеки там има представител на администрацията. Ако е необходимо, част от пейките ще бъдат изместени, за да не са близо до стълбовете. За да се сложат пред самите входове, е н​ужно писмено съгласие от всички в сградите. Това се налага, за да няма жалби, че се събират хора и вдигат шум под прозорците, каза още тя.  От общината коментираха, че за реализацията на проекта искали да премахнат пейки и масички, направени от подръчни материали, пред бл. 33 и да ги заменят с нови, но срещнали съпротивата от хората. Сега те никак не се връзват с обновената среда, но вероятно се харесват.
  

Благоустрояването в „Орфей” и „Бадема” става по проект на общината за 3 713 660 лв. по програма „Региони в растеж” . Строителството трябва да приключи  до Димитровден т.г.

 

Цанка Семерджиева

Редактор

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

С какво се топлите тази зима?