Следвайте ни

Полицай и жепейци съдят прокуратурата за общо 358 900 лв.

viber icon

След приключването на 12-годишна съдебна сага оправдани полицай и жепейци от Свиленград заведоха искове за общо 358 000 лв. срещу Прокуратурата на Република България. Четири искови молби са внесени в Окръжен съд-Хасково и ще бъдат разглеждани в отделни граждански дела.

Най-голямата претендирана сума е от 128 000 лв. на жепееца Николай Ников. По 90 000 и 70 000 лв. обезщетения от държавното обвинение искат съответно колегите му Никола Николов и Георги Николов. За 70 000 лв. е и искът срещу прокуратурата на служителя от вече несъществуващата "Транспортна полиция" Добромир Радев.

Четиримата бяха оправдани окончателно през октомври м.г., след като делото се точи от 2007-а. Обвинението срещу тях бе за кражба на ​42 плазмени 27-инчови телевизори "Дурабранд" на обща стойност 54 600 лв. Техниката изчезнала от влакова композиция в Свиленград през 2006 г.

Всички са невинни. Това гласи окончателното решение на Хасковския окръжен съд, с което се потвърждава становището и на районните магистрати в Свиленград.

Процесът ​започна през 2007 г. Той неведнъж бе приключван с оправдателни присъди след многократни отлагания, прекратявания и възобновявания. Първоначално обвинението бе изготвено от Пловдивската военноокръжна прокуратура, защото в случая бяха намесени и служители от несъществуващата вече "Транспортна полиция". Впоследствие обвинението срещу единия от униформените бе свалено, а той осъди прокуратурата.

През 2012 г. ​Свиленградският районен съд произнесе мотивирана оправдателна присъда, която бе потвърдена и от окръжните магистрати в Хасково.

След няколко месеца по искане на бившия главен прокурор Борис Велчев пред Върховния касационен съд делото бе възобновено и върнато за ново гледане в Свиленград, а оправдателните присъди на петимата обвиняеми бяха отменени. 

След рестарта на процеса всички съдии от ​Свиленград  отводи, понеже са участвали в процеса, прехвърлян многократно. Това наложи делото да бъде изпратено в Харманли. От там поискаха да бъде прехвърлено на Спецсъда. След становище обаче, че не става въпрос за организирана престъпна група, делото бе върнато отново в Свиленград.

През октомври 2017-а съдия Елена Тодорова отново оправда петимата. За съжаление тя загина в катастрофа на следващата година без да  е написала мотивите. Това наложи и последното преразглеждане на процеса.

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Жени

Жени

15.06.2020 | 21:46

Не стига,че крадяха,ами и сега ще вземат още.Всички са доволни и те ,и тези дето са ги оневиноли А и тези дето вдигнаха пушилката.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?