Следвайте ни

Окръжният съд върна в Харманли протеста на прокуратурата за потопа в Бисер

viber icon

Прекратено е производството по протеста на прокуратурата по връщането на обвинителния акт за процеса за голямото наводнение в Бисер, взело 8 човешки жертви и разрушило десетки къщи. Делото е върнато на Районния съд в Харманли за администриране. На пострадалите трябва да се връчи препис от протеста. Това съобщиха от Окръжния съд в Хасково след въпрос на "Марица".

Отводи по разглеждането на казуса подали всички окръжни магистрати от наказателната колегия на Темида и част гражданската. Решението за прекратяването и връщане сега е на 3-членния съдийски състав Капка Върджилова, Тошка Иванова и Жулиета Серафимова. 

Припомняме, че през март т.г. Районният съд в Харманли за втори път върна делото на държавното обвинение. Подсъдима е Ирена Узунова - бивш областен управител на Хасково. 

"При изготвяне на внесения за разглеждане обвинителен акт не са били посочени факти и изложени твърдения, относно обективните елементи на деянието. Липсват твърдения и за наличие на причинно-следствена връзка между осъщественото от подсъдимата деяние и настъпилия резултат", гласят част от мотивите на Темида по недостатъците на обвинението на Районна прокуратура - Пловдив.

Според ​държавното обвинение, като длъжностно лице Узунова не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия и организиране и разработване на областен план за защита при бедствия. Не била организирала, контролирала и осъществила редица други мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия.

При наводнението на 6 февруари преди 9 г. се скъса стената на язовир "Иваново" и висока вълна заля селото.Освен осемте човешките жертви, бедствието и причини разрушението на десетки жилища и стопански имоти.

Веднага след като на Узунова й бе повдигнато обвинението, в Бисер сърбаха подписка в нейна защита. След трагедията тя бе неотлъчно до пострадалите. Не намират вина в Узунова и присъствалите в залата наследници на починали и потърпевши от потопа на 6 февруари 2012 г. Това е отбелязано и в протокола на разпоредителното съдебното заседание в Харманли.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?