112

Окончателно: Нови избори за общински съветници в Хасково

Нови избори за общински съветници ще има в Хасково. Това става ясно от окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС).

То потвърждава изцяло решението на Административен съд – Хасково от 1 февруари т.г. Тогава съдия Петър Вунов обяви за недействителен избора на общинските съветници в Хасково на 29 октомври м.г.

Резултатите от вота за местен парламент бяха обжалвани от ПП „Ние идваме“, КП „БСП за България“, ПП „ВМРО-Българско национално движение“, ПП „Възраждане“, КП „Продължаваме Промяната - Демократична България“ и КП „България на регионите“. В процеса бяха преброени повторно бюлетините от всичките 152 секции в общината. Според жалбоподателите са констатирани съществени нарушения, които влияят върху изборния резултат. От ОИК – Хасково пък заявиха, че няма такива нарушения в изборния процес.

„Жалбата е основателна. Оспорваното решение е в противоречие с материалния закон. Съдът е длъжен да провери само първоначално наведените в жалбата оплаквания и заради това не са взети предвид допълнително откритите по време на експертизата факти“, отбелязват административните магистрати. В мотивите им е записано, че поправките по изборните книжа не са проблем, защото касаят отстраняването на фактически грешки. Същото се отнася и за липсата на подписи и проблемите при видеозаснемането.

Съдът подчертава, че е основателно възражението на жалбоподателите за допуснати множество нарушения при броенето на бюлетините и отчитането на гласовете. Експертизата на вещите лица показва, че са налице разлики между отчетените от СИК гласове и установените в предадените чували изборни книжа. Неправилното отчитане се е отразило на общия брой действителни и недействителни гласове, което води до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат при разпределянето на мандатите.

При повторното преброяване е установено, че се налага промяна на избирателната квота от 699 на 697 и разпределението на мандатите между партиите. Заради установените 21 гласа разлика „Възраждане“ получава един мандат повече, а „България на регионите“ – един по-малко.

В мотивите също така се уточнява, че според специалната разпоредба на Избирателния кодекс съдът може или да потвърди решението на ОИК, или да обяви избора за недействителен.

Решението бе обжалвано пред ВАС от ГЕРБ и общинският съветник от същата партия Делян Делчев.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
Недялков

Недялков

09.04.2024 | 08:43

Чета за фотоволтаичната инсталация в Свиленград.Браво! А за всички онези в областта,които произвеждат ток и го продават?Те на кого са? И ние сме на края на веригата- потребителите.Пострадалите.

Отговори
4 0
Василев

Василев

08.04.2024 | 21:46

Не е важно за кого ще гласуваш,а кой ще брои бюлетините.И какво ще се промени? У кого са парите?Кой ще контролира машините? А бюлетините? И накрая......

Отговори
5 0
Сашев

Сашев

08.04.2024 | 18:21

Нищо човешко вече не остана само измамници политици и журналисти ако щете ми те това е един омагьосан кръг от нещастници които вкарват в Батака все повече и повече всеки изминал ден!

Отговори
2 0
Живко Желев!

Живко Желев!

08.04.2024 | 18:18

Искаме да се работи да се спазват правилата и законите,да има развитие в този хубав град в това число влиза и санирането разбира се но какво ни очаква още не се знае и моля човека е прав пишете позитивно пишете за хубавите неща а не само за избори писна ни!

Отговори
1 0
Стига!

Стига!

08.04.2024 | 18:12

Кмете стига,сте ни занимавали с безцелни избори народа като цяло чуем ли вече за избори му става лошо. Ми кажете нещо позитивно като санирането на панелните жилища, на всички вече търпението отдавна се изчерпва!

Отговори
3 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?