Следвайте ни

Окончателно: 7 г решетки за митничар, задигнал 464 бона в Свиленград

viber icon

Седем години в затвора ще лежи разследващият митнически инспектор Димитър Манчев, който задигна валута за 464 652 лв. от вещевия склад на митницата в Свиленград. Това гласи окончателното решение на върховния касационен съд (ВКС), с което се потвърждава присъдата на апелативните магистрати от Пловдив.

На първа инстанция в Хасково Манчев бе наказан с 9 г. затвор и бе лишен от право 12 г. да заема държавна или обществена длъжност, свързана с ръководство, контрол и стопанисване на публично имущество и да упражнява професия или дейност, свързана с пазене, управление, контрол и отчитане на чуждо имущество. През февруари м.г. Апелативният съд намали с по 2 години тези санкции.

Делото пред окръжните магистрати се гледа по съкратеното производство. Така пловдивчанинът призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт, а Темида бе длъжна по закон да му намали с 1/3 поисканото от прокуратурата наказание от 13 г. и половина решетки. Впоследствие пловдивчанинът обжалва наказанието си. От Апелативна прокуратура в Пловдив ​бяха на мнение, че актът на хасковския окръжен съд е законосъобразен, обоснован и справедлив и протестираха пред ВКС намалянето на наказанието. Димитър също обжалва.

Скандалът гръмна малко преди Коледа 2017 г. Тогава разследващият митнически инспектор в Свиленград бе арестуван, след като дръпнал от служебното помещение с доказателствата 100 000 турски лири, иззети от Рамадан Насуз. Хасковският административен съд постановил впоследствие сумата, която към онзи момент се равнявала на 60 000 лв., да бъде върната на турския гражданин.

Когато Насуз отишъл да си иска парите, ​Димитър Манчев му обяснил, че бил похарчил 65 000 лири. Предложил да му върне останалите 35 000 лири и му подписал запис на заповед. Адвокатите на чужденеца сезирали ДАНС.

Докато се задейства спецслужбата обаче, в седмицата преди да бъде арестуван, пловдивчеанинът похарчил и останалите 35 000 турски лири.

Впоследствие следователите установили, че митничарят прибрал последователно 75 000 евро и още 125 000 от същата валута по други 2 досъдебни производства, водени от службата му. Той влизал в склада за веществени доказателства, разпечатвал пликовете, взимал пачките и ги заменял с нарязани хартии в същия обем. Митничарят обяснил, че направил всичко заради натрупани дългове.

52-годишният Димитър Манчев е с чин подполковник от българската армия. През 2010 г. бил награден с медал от командването на НАТО за мисия в Афганистан. При пенсионирането си през 2014-а получил и почетна грамота от военна полиция. После започнал работа в свиленградската  митницата, която впоследствие мина на подчинение към Бургас.

 

 

 

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Да отпаднат ли мерките срещу COVID-19?