112
Следвайте ни

Общо 707 000 лв. сметка за ток е натрупало изпадналото в колапс ВиК – Димитровград

viber icon

ВиК-Димитровград не може да покрие сметките си за ток, които за ноември и декември са общо 707 000 лв. Ситуацията със състоянието на тукашното водно дружество е критична и вариантите за излизането от нея са малко. Това съобщиха днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, областният управител Катя Панева, кметът Иво Димов и председателят на ОбС-Димитровград Гергана Кръстева. 

По проблемите на ВиК-Димитровград днес бе проведена двучасова среща между изброените и съветници от местния парламент. 

Водното дружество е пред технически и физически колапс, сподели Гергана Кръстева.

За ноември м.г. сметката е 437 000 лева, и за декември - още 270 000 лева, обобщи зам.-министър Иванова. Без помощ от държавата или общината дружеството не може да се справи. „Вик-Димитровград не е консолидирано и част от ВиК-Хасково, и в случая държавата - в лицето на ВиК холдинга, не може да помогне“, разясни зам.-министър Иванов. Тя уточни, че по неформална уговорка, доставчикът на ток няма да спира електрозахранването. Консолидацията с ВиК асоциацията на Хасково на практика е единствената алтернатива, обобщи представителката на държавата.

Общинският съвет засега е против присъединяването. В Димитровград цената на питейната вода за домакинствата сега е 1,86 лева за кубик, а в селата  и град Меричлери - 1,42 лева за кубик. Ако местното дружество се влее в хасковската асоциация, скокът ще е 3,52 лева за кубик.

Заради това още миналата година от Димитровград поискаха законова промяна, която да позволи диференцирани цени в рамките на една асоциация. „Временен вариант сега е двамата собственици на дружеството – държавата, която е с 51 процента, и общината - с 49 процента, да внесат общо 500 000 лева пропорционално на дяловете си“, коментира кметът Иво Димов. Представителите на общинското ръководство, областната управа и държавата обаче бяха единодушни, че скокът цената на водата, която не е променяна от 2010 г., е неизбежен.

Ако общинският съвет  даде съгласие за консолидацията на Димитровград с ВиК – Хасково. Тогава ВиК – Холдингът ще може да отпусне средства за плащането на сметките за ток. Сега по думите на зам.-министъра, държавата няма лостове да помогне на ВиК – Димитровград. Така наскоро  Холдингът отпусна близо 2 млн. лв. на ВиК – Хасково, за да си плати просрочените сметки за ток.

При бъдещата консолидация ВиК – Хасково ще плати на общината дяловете на дружеството, а всичките 120 служители и работници ще запазят работата си. "Това е напълно възможно да се случи и ще е прецедент, благодарения на общинското ръководство на община Димитромвград", коментира зам.-министърът Деляна Иванова

И към момента работещите в димитровградското водно дружество получават заплатите си, но  за сметка на задълженията му за електричеството.

Областният управител Катя Панева сподели, че се надява в близките дни общинският съвет в Димитровград да вземе разумното решение

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?