Следвайте ни

Общински съветници с критики за паркинга на летището

Първите 64 тира пристигнаха сутринта. Георги Пеев: Не бива Хасковска област да поема цялата тежест

viber icon

Безпокойството си, че бившето военно летище "Узунджово" край Хасково се превърна в паркинг с капацитет за 3000 тира изрази общинският съветник от  Коалиция "Движение заедно за промяна" Георги Пеев. Същото стори и групата на БСП в местния парламент

Временният буферен паркинг вече работи и тази сутрин с конвой там  пристигнаха първите 64 камиона. Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на Хасково Станислав Дечев, директорът на ОДМВР Хасково старши комисар Ангел Цанков и директорът на Областно пътно управление Хасково инж. Радостин Ламбрев  бяха на място, за да координират дейностите по логистиката на временния паркинг и да следят за тяхното изпълнение. Работата по обработката на терена продължава. Вече са позиционирани осветителни тела, химически тоалетни и водоноски, предназначени за нуждите на шофьорите. На паркинга има непрекъсната охрана, ще бъде осигурен и кетъринг.

"Не е нормално общинският съвет в Хасково да научи за ставащото от медиите. Не съм съгласен и с начина, по който бе взето това решение. Не е логично там да има паркинг, при положение, че има ​заповед на едно място да не се струпват повече от двама души. Не намирам логика така да се събират хора. Пази боже, на някого от струпаните на летището шофьори да му стане лошо, да се окаже, че е заразен с коронавирус и да го приемат в болницата. Представяте ли си как ще реагират колегите му и местните хора", коментира Георги Пеев. Той допълни, че като работещ в транспортна фирма е запознат как постъпват при такава ситуация в Германия и други европейски държави. "В тези страни има много повече малки паркинги, на които се спират между 10-15, максимум от 20 до 30 тира. Какъв е проблемът и у нас камионите да бъдат разпределяни по подобен начин още от Калотина и Дунав мост? Сега цялата тежест падна само на Хасковска област", каза още съветникът. 

Подобна е и позицията на съветниците от БСП 

"Изключително важен е въпросът дали ще бъдат направени тестове за COVID – 19на всички тези лица, за да сме сигурни, че на територията ни не се създава предпоставка за разгръщане на епидемия в много по-големи размери?

Ако сред тези лица има заразени и се окажат болни, къде ще бъдат лекувани при ограничения капацитет на болничните заведения в града? Това означава, че ще изложим на ненужен риск нашите сестри и доктори, работещите в хранителните магазини и в аптеките, както и всички жители на община Хасково. Категорично сме против излагането на ненужен риск на своите съграждани.

Очаква се шофьорите да бъдат заключени под карантина на открито в кабините на камионите им при нечовешки условия Без да комуникират помежду си? Без личен контакт между тях и с трети лица? Кой ще осигури спазването на ограничителните мерки при карантина? Колко служители на МВР ще трябва да бъдат пренасочени към охрана на ТИР паркинга и да следят за ненарушаване на карантинните мерки? Какви ще бъдат действията при нарушаване на въпросните мерки? Категорично сме против излагането на риск на хасковските полицаи. Хасково не трябва да се превръща изкуствено в огнище на зараза.

Как ще бъде ограничен достъпът на външни лица до паркинга, защото сме убедени, че лица, които се занимават с най-древната професия, ще намерят момента за удобен, за да  изкарат добри пари, което обаче ще бъде с изключително висока цена за всички нас – разнасянето на заразата по най-бърз начин сред жителите на областния град и близките населени места.

До ден днешен, ние - общинските съветници, не сме уведомени какъв е съставът на Кризисния щаб в град Хасково. Гледаме всеки ден клипове в интернет как кметът и зам.-кметът обикалят парк "Кенана" или стоят на импровизирани КПП-та. 

За да се запази убедеността на жителите на община Хасково, че се работи за тяхната сигурност, считаме че е наложително кметът да отговори публично на въпросите, с които се обръщаме официално към него", настояват социалистите.

На някогашното летище тази сутрин беше и директорът на "Гранична полиция" гл. комисар Светлан Кичиков. Той заяви, че опашката от тежкотоварни автомобили по автомагистрала "Марица" на изхода към Турция се е стопила и вече е около 5 км. Пропускателността на ГКПП Капъкуле се ускорил, в резултат на проведените разговори между ресорни министри с турските им колеги. На ден преминавали около 1200 тира. След като бъдат обработени на граничния пункт, чакащите на буферния паркинг тежкотоварни автомобили се пропускат поетапно, съпроводени от полицейски патрули – поясни главен комисар Кичиков. 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Коментари (1)

Василев

27.03.2020 | 16:31

Пълно безумие е това взето решение. Ще го "ядем"ние е ясно ,но зящо пак нашия гръб?

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Къде бихте почивали това лято?