Следвайте ни

Общината съди екскмета Иванов за общо 114 636 лв.

Това е поредна пиар акция, коментира бившият градоначалник на Хасково

viber icon

Община Хасково е завела искова молба на обща стойност от 114 636 лв. срещу бившия кмет Георги Иванов. Образувано е гражданско дело с №426 от т.г., съобщиха днес от Окръжния съд.

Претенцията срещу Иванов е за 89 000 лв., представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди от неправомерното разрушаване на сградата на бившия затвор в града. Също така общината ​иска и още 25 636 лева от екскмета, като е посочено, че сумата е законна лихва върху обезщетението.

Георги Иванов бе признат за виновен на 3 инстанции и е с влязла в сила присъда, че като кмет е издал заповед за премахването на сградата. Тя е строена през 1892 година. Обявена е за паметник на културата с историческо значение, със статут на историческа недвижима културна ценност, категория “национално значение”. Някогашният затвор бе съборен през 2015 година.

През ноември 2017 г.  Хасковският окръжен съд наложи на бившия градоначалник наказание от 24 месеца условно с изпитателен срок от 3 г. и половина. Освен това Иванов бе глобен с 3000 лв., че в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство е наредил като градоначалник да бъде премахнат недвижим паметник на културата от национално значение. ​Също така Темида постанови, че Георги Иванов е лишен от право да заема важни държавни или обществени длъжности за срок от 3 години. Това бе потвърдено и от апелативните магистрати в Пловдив.

С решение  от 26 юни  м.г.  Върховният касационен съд измени ​наказанието на година условно с 3-годишен изпитателен. А лишаването от правото да заема държавна или обществена длъжност, свързана с ръководство, контрол или стопанисване на публично имущество бе намалено от 3 на 2 г.

"Кметът на Хасково спазва законите и като добър стопанин на общинската собственост е предприел действия в защита на обществения интерес. Станислав Дечев няма да коментира предприетите законови действия от общината до окончателното произнасяне на съда", бе официалната позиция по случая на местната администрация, разпространена от пресцентъра й.

"Това е поредната пиар акция, каквато беше и тази, че си продавам имотите. Кара се на принципа "дай да го пуснем по пързалката, пък каквото ще да стане. Ама ще се харчат общински пари по това дело. Питайте има ли и пратена нотариална покана за претенцията срещу мен преди внасянето на този иск в съда", коментира Георги Иванов пред "Марица".

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Делян Аврамов

Делян Аврамов

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

В професията е от 1996 г. Работил е като криминален и съдебен репортер във вестниците „Ориент експрес”, „Тракия XXІ век” – Димитровград, „Новинар юг” – Хасково. Бил е кореспондент на вестниците „7 дни спорт” и „Труд”. От 2014-та е в хасковския екип на „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Планирате ли почивка през лятото?