112

Община Хасково третира против ларви на комари блата и микроязовири

Ларвицидна обработка срещу комари извърши Община Хасково. За целта е използван препарат Димилин 2 ТБ, съобщиха от кметството.

Обработени са заблатени територии - малки водоеми и напоителни съоръжения, намиращи се в покрайнините на града, 12 безотточни микроязовира и два основни напоителни канала, преминаващи през вилна зона „ Кенана“ и северно от жп гара Хасково. 

ДИМИЛИН 2 ТБ са водоразтворими таблетки за унищожаване на ларвите на насекомите. Препаратът не оказва влияние на възрастните организми. Това вещество не застрашава пчелите и пчелните семейства от отравяне и е напълно безвредно за земноводни и риби. 

След приключване на ларвицидната обработка предстоят и периодични пръскания срещу възрастни форми на комарите и други насекоми. Там се употребяват биоцидни препарати, включени в списъка с разрешените за употреба в България. Периодът на действие на тези препарати е 24 часа. При настъпване на подходящо време и планиране на тези дейности Община Хасково ще уведоми своевременно пчеларите, за да ограничат пчелите от паша. 

Успоредно с дейностите по дезинсекция се извършва и такава срещу гризачи в каналната мрежа на Хасково. Около 2300 шахти в града вече са обработени. 

Прилагането на препаратите се извършва от лицензирана фирма. Контролът ще се осъществява от отдел „Екология“ в община Хасково.

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”