Следвайте ни

Общински съветник реди изложба на църкви

Димитър Шалапатов събра в албум българските храмове в Беломорска Тракия

viber icon

Фотоизложба на 41 български църкви в Беломорска Тракия подрежда в галерия „Форум” общинският съветник Димитър Шалапатов. Изложбата ще открие на 25 т.м. от 17.30 часа Стоян Райчевски, а в галерията ще бъде представен и луксозният албум, чийто автор е Шалапатов. Албумът, чиято цел е да има памет за българското в Западна Тракия, е издаден със съдействието на Община Хасково.

Много от храмовете все още са автентични, по други има редица промени, някои са възстановени, след като дълги години за били изоставени. „Св. Димитър” в Каяджик е бил превърнат в склад, преди да бъде възстановен. В някои църкви има служение само на храмови празници, други са постоянно действащи, разказва Шалапатов.

Фотоапаратът му е заснел руините на камбанарията на „Св. Георги” в с. Пишман. Надявам се да организираме кампания по възстановяването на този храм, сподели той. Снимал е и скалната църква „Св. Тодор” в с. Дервент.

Най-красива е дервентската „Св. Харалампий”.Тя е и най-голямата, вероятно защото хората тук са били заможни. Били са освободени от данъци по време на османското робство, защото са охранявали прохода. Разчитали са на маслиновите насаждения, били са скотовъди, казва Шалапатов. Храмът е строен през 1868 г. и впечатлява с красотата си.

Албумът ще бъде подарен на Националната библиотека, както и на всички по- големи в страната.

Димитър Шалапатов е изследовател на Беломорска Тракия, дългогодишен председател на Тракийското дружество в Хасково, общински съветник от ГЕРБ. Той има редица трудове. През 2011 г. излезе книгата му „Българските християнски селища в Западна Тракия”, която има енциклопедична стойност, а снимките в нея са негово дело./Марица 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

От какво Ви лиши и какво Ви даде коронавирусът?