Следвайте ни

ОбС пак гледа ремонтите на „Младост“ и „Дружба“

viber icon

След отказ на ОбС и две обществени обсъждания, на които надделя мнението „за“, кметът Добри Беливанов прави нов опит да се ремонтират зала “Дружба“ и спортен комплекс „Младост“ чрез фонда за устойчиви градове.

Кметът е внесъл докладна за предстоящото заседание на ОбС, след като на последното съветниците отхвърлиха предложението да се ползва дългосрочен инвестиционен кредит, според условията за финансиране от фонда. Той предоставя нисколихвени кредити, но не и безвъзмездна помощ за спортната инфраструктура. В същото време той е единствена възможност да се обновят крайно амортизираните спортни съоръжения.

Предложението е за 10.4 млн. лв. нисколихвен кредит, със  180 месеца срок за погасяване и залог стабилните общински приходи. Хасково вече има опит с подобни инвестиционни заеми, като дори в момента изплаща такъв, наследен от предишното управление. За 4 г. кредитът за подобряване на градската среда бе стопен с 10 млн. лв, без това да се отрази на финансовото състояние на общината, която е сред най- стабилните в това отношение в страната.

Поемането на подобен дълг не противоречи на ЗОП и Закона за публичните финанси,  и ОбС може да го разреши в края на мандата си, пояснява в докладната си кметът. Съществуват мнения, че не е редно съветниците да оставят  дълг на следващото управление, което ще избираме  в края на октомври т.г. През март те дадоха зелена сметлина на кмета да търси финансиране за базите. 

Пак ще припомним, че двете съоръжения, на които спортуват хасковските деца и много клубове, са в повече от отчайващо положение, тъй като никога не са ремонтирани напълно. Заради липсата на терени, много от футболните клубове, например, играят на изкуствени игрища и не могат да домакинстват  турнири.  Ако се изпусне този  шанс, не е ясно кога ще има нов. От възможностите на фонда се възползват много общини от Южна България. Пред него кандидаства на обновяване на инфраструктура и Димитровград.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще подарите на любимата жена?