Следвайте ни

ОбС даде зелена светлина на „Енери БГ1“ за соларния парк 

viber icon

Общинският съвет на Хасково даде зелена светлина на проекта на огромен и мощен фотоволтаичен парк край селата Книжовник и Долно Войводино. С 30 гласа “За“, 8 „Въздържал се“ и 2-ма неучаствали в гласуването, бе дадено предварително съгласие  за инвестиционното предложение на „Енери БГ1“ ЕООД.

Дружеството иска да получи отстъпено право на строеж върху 4 000 дка  общински земи, на които на направи зелена централа с мощност от 400 MW. Няма да се наруши по никакъв начин екологията в района, тъй като няма да има бетониране, а оградите няма да бъдат препятствие за влечуги и малки бозайници. Проектът предвижда изграждане и на голяма батерия за съхранение на енергия, обясни пред съветниците Никола Газдов, представител на дружеството и бивш председател на ВЕИ асоциацията.  Става въпрос за огромна инвестиция, свързана с производството на зелена енергия. Това ще вкара приходи в общинския бюджет от имоти, които сега не носят финансови активи. Отстъпеното право на строеж ще се заплати 3-4 пъти по-скъпо от пазарната цена, такива са очакванията ни, коментира Газдов. 

Докладната предизвика дебати в залата, включително около проблемите на местната ловна дружинка, която щяла за загуби полета. Имаше предложение докладната да се отложи за края на септември, за да бъдат запознати с намерението жителите  селата. Според съветници те били притеснени, че губят пасища, а авджиите- полета за ловуване. 

Аз се срещнах с хора от Книжовник и само ловната дружинка е против, коментира съветникът от ГЕРБ Тодор Кръшков. Терените не се използват за пасища. В селото през последните месеци са се върнали млади хора, които са без работа и се надяват  на тази инвестиция, допълни той.

Според Газдов заплатите в сектора са над средните за страната. 50 ще бъдат постоянните работни места, отделно за временните по изграждането на парка. Той допълни, че дружеството е готово да помага на местните спорт и култура, както и да си сътрудничи с професионалните гимназии.  Предвижда и срещи с местното население. 

Ако се осъществи проектът той ще е най- големият фотоволтаичен  парк на Балканите. 

 

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще сложите ли маски в раницата на ученика?