112

Обявиха конкурс за обновяване на един от символите на Димитровград

Открит конкурс за идеен проект за обновяване на един от символите на Димитровград – старата водна кула, обявиха от кметството.

Съревнованието е за студенти и млади архитекти. Проектните предложения ще се приемат до 17 февруари 2023 година, а жури от специалисти и архитекти ще оценява всички представени идеи. Конкурсът предвижда парични награди в размер на 3000 лв. за победителя, 2000 лв. за класирания на второ място и 1000 лв. за третия. „На специално създадения за конкурса сайт ще бъдат качени всички проекти, за да могат жителите на Димитровград да гласуват за предпочитания от тях“, поясниха от общинската администрация.

Желанието на възложителя е след преустройството сградата да се превърне в туристическа атракция. След одобрението на най-добрия проект ще бъдат и предвидени средства в общинския бюджет за реализирането му.

Водната кула бе предоставена на община Димитровград през 2018 година срещу близо 33 000 лева от предишния ѝ собственик - Холдинг "Български държавни железници".  Съоръжението е изградено от инженерите на Барон Хирш железница преди повече от 140 г. Служела е за зареждане с вода на парните локомотиви.   

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Петков

Петков

14.11.2022 | 17:31

Плводив гледай съоръжението и си мисли за бетонния мост.Построено е от НКЖИ с европейски пари.Но управата на Димитровград винаги е разглеждала железниците с уважение като голям инвеститор който може да ти реши транспортни промлеми на града за разлика от пловдивските управници. Затова още се влачат транспортните проблеми на Пловдив около ж.п.гарите.

Отговори
1 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?