112

Оборудват със система за „зелен“ водород старческия дом в Хасково

Със система за производство на „зелен“ водород ще бъде оборудван Домът за стари хора „Кенана“. Със слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване ще се сдобият 3 детски градини в селата Динево, Малево и Узунджово . Люлякова горичка от 500 дръвчета ще бъде засадена в  в югоизточния край на парк „Кенана“. Това съобщи днес кметът на Хасково Станислав Дечев.

„Иновацията стана възможна след спечелен проект по т.нар. Норвежката програма, съвместно с общините Стамболово и Маджарово, както и партньор от Норвегия. Финансирането е в размер на 914 591 лв. За Старческия дом са предвидени 418 000 лв., като работата трябва да приключи за 12 месеца“, уточни Дечев.

В старческия дом на „Кенана“ хибридната фотоволтаична инсталация и система е технологично решение за производство на водород и кислород чрез електролиза на вода. Това ще позволи да се произвежда високоенергийно гориво на място, да се реализира икономия на конвенционалното гориво с около 40% и да се намалят драстично вредните емисии, уточниха градоначалникът, шефът на Дирекция "Европейски и национални програми и проекти и екология“ в местната администрация Ваня Христова и Гергана Опанова – началник на отдел „Европейски и национални програми и проекти“

В община Стамболово ще бъдат монтирани фотоволтаици на 5 детски градини, а в Маджарово ще бъде извършено озеленяване. Станислав Дечев благодари на своя екип за поредния проект с екологична насоченост „В трудна ситуация, в която почти няма отворени мерки, екипът ни успява да защити пореден много важен и иновативен проект“, подчерта кметът на община Хасково.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?