Областта сред най-бедните в ЕС

Покупателната ни способност е едва 27 на сто от средноевропейската

 
Хасковска област е сред най-бедните, с най-нисък стандарт на живот у нас и ЕС региони. Брутният вътрешен продукт на глава от населението е 27% от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС). Средният за страната е 47 на сто. Това сочи  доклад на Евростат, публикуван в Института за пазарна икономика.

Данните са за 2015 г., тревожно е че не са се  променили много в сравнение с изследване от 2014 г. на регионалните профили на ИПИ. Тогава БВП на глава от населението в областта бе 26 на сто, а тя бе отбелязана като място с влошено демографско състояние и слаборазвита икономика.   

Тревожна е и огромната пропаст в стандарта на живот между отделните области на страната, която продължава да се отваря. Ако в София стандартът на живот е над средноевропейския със 102% , то в най-бедните като Перник БВП е едва 23 на сто.  Между Хасково с 27 на сто и Перник, са Кърджали, Видин, Силистра и Сливен.

Като цяло, през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи и вече достига 47% от средното след застой на 46% през предходните 3 г. Колкото по-висок е икономическият растеж и повече области се включват в него, толкова процесът на догонване ще е по-бърз и по-осезаем за по-големи части от населението, са изводите от изследването.

Втората и третата по доходи области в страната – Стара Загора и Варна, са с БВП наполовина на този в София в относителен план. Това за пореден път показва, че стандартът в столицата е недостижим дори за икономически развиващите се региони.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?